iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Hjärtattack - Tillbaka Till Framtiden

Kategori: punk


Tänk er sammanslagningen av ren punkenergi och rivet som finns i rock´n´roll och ni har Hjärtattack i ett nötskal. Detta hyfsat nystartade band från Stockholm släppte för ett tag sen sitt debutalbum Tillbaka Till Framtiden. 11st  hurtiga låtar bjuds det på.

Ilska och bitterhet över samtiden sipprar ut mellan de glödande riffen och bankandet på trummorna. Hjärtattack hänger verkligen i missnöjesbranschen, men hey, det är punk vi pratar om.. De får en inte att höja ögonbrynen direkt, utan man nickar istället instämmande.
 
Någonstans efter drygt halva albumet vrider de ner tempot från sina mid-tempo låtar och drar igång den vemodiga punkballaden Den Stora Flykten. Här visar Hjärtattack att de besitter musikalisk talang, låten skulle passa vilket indie-rock/pop band som helst. Det är imponerande att de kan låta så universiellt samtidigt som det känns självklart för albumet. Låten fungerar även som en välbehövlig paus innan de sätter sig på de skenande hästarna albumet startade med.

Jodå, detta är ett bra punksläpp, värt att kolla in om du vill han din punk på svenska.

Betyg: 3/5

Kolla in Hjärtattack här: Bandcamp Facebook
 

Summary in English:
The punkband Hjärtattack from Stockholm released their debutalbum Tillbaka Till Framtiden a while ago. On this debut, they give you 11 raw songs, the one faster than the other. The lyrics are in Swedish, and is mostly about anger and bitterness. If you think a hybrid between pure punkenergy and rock´n´roll, you have Hjärtattack in a nutshell. If you like that kind of music, you will enjoy Tillbaka Till Framtiden.

Rating: 3/5

Check them out here: Bandcamp Facebook
 
 

Newborn Empire - Sexodrome

Kategori: rock

 
 
Omslaget må vara något obehaglig. Men står det SEXODROME med stora bokstäver och under är något som liknar ett cum-face så ger det i alla fall mig kusliga vibbar. Det är så satans rått och opolerat! Lyssnar man på musiken inser man snart att de faktiskt passar ihop. Nu menar jag inte att Newborn Empire från Vaxholm spelar obehaglig musik. Nej, det är rå och ogenerad rock de spelar. Omslagets essens finner man i musiken.

På deras nyligen släppte ep Sexodrome bjuds det på 3st låtar. Alla är svettiga alster, röjiga och skräpiga. Jag diggar ljudbilden skarpt. Den är mustig och analog, mycket tack vare att trummorna sitter som ett smäck. Basen är härligt stoner-aktig att det känns som man äntrar en rökridå när den smattrar igång. Gittarerna är klassiska i ljudet då de pendlar mellan dist och cleant.

Sången är också av hög kvalité, den har många nyasner. Allra bäst visas det på den fartfyllda låten Surface Of Time när de i slutet fullkomligt ballar ur. Efter ett åtsittande gitarrsolo går hela bandet lös på sina instrument och mosar på som om de aldrig hade gjort något annat. Samtidigt får sångaren ett nervöst sammanbrott och skriker för full hals. Det låter nästan som stämbanden trasas sönder. Just sådana här urladdningar är jag dödligt förälskad i och jag kan bara säga att det låter fucking underbart!
 
Det de kan tänka på till framtida släpp är att jobba upp dynamiken på instrumenten så de blir mer mångfacetterat. Som ep funkar det att bara dundra på som de gör nu, men som album kan det lätt bli något tjatigt. Dock känns det att Newborn Empire har något fint på gång. De för tankarna till The Vines critical hit-album Highly Evolved. Vågar man hoppas på att de kanske blir nästa stora grunge-hopp?

Betyg: 3/5

Kolla in Newborn Empire här: Bandcamp Facebook
 

Summary in English:
Newborn Empire from Vaxholm released their first ep Sexodrome recently. They offer swetty rock with a raw sound. I like the soundscape, the bass is stoner-like and it feels like you entering a smoke-filled room. My favorite song on the ep is Surface Of Time. After the last guitar-solo they go completely mayhem on the instruments while the vocalist screaming  his lungs out. I fucking love that!

One thing they can work on is to be more dynamic on the instruments. But you hear that Newborn Empire has something nice going on. My thoughts goes to The Vines first album Highly Evolved and if Newborn Empire work hard they have a chance to be the next grunge-hope.

Rating: 3/5

Check them out here: Bandcamp Facebook
 
 

Cult Of Luna - Vertikal

Kategori: Post-metal

 
5år.
Ett halvt decennium har gått sedan Cult Of Luna senast släppte ett album. Under 2010´s senare halva lade de även alla live-spelningar på is och gick under jorden. Bara gudarna visste vad som låg och pyrde under ytan. Nu, i början av 2013, när fullmånen lyser upp den karga natten, är de tillbaka med ett nytt album: Vertikal.

Cult Of Luna är ett band som utmanar sina lyssnare gång på gång. De beträder hela tiden nya marker och om man bortser från de två första doom-albumen så är inget av Cult Of Lunas album det andra likt. Salvation från 2004 är t.ex så post-rockigt att man blir sugen på att odla skägg varje gång man hör det. På 2006 års Somewhere Along The Highway  gör man en personlig resa i vemodig ensamhet till toner av något som kan likna ett av de mest dynamiska album jag någonsin hört. Sen är Eternal Kingdom från 2008 ett av de bästa konceptalbum jag hört. Historien bygger på historer de hittade i en gammal dagbok från en mentalsjukhus-patient, och bandet själv har hela tiden hävdat att det är en sann historia, det där med dagboken. För ett tag sen uppdagades det att det är hittepå alltihop. Bluff och båg. Men det fanns en tanke bakom denna lögn. Cult Of Luna ville att vi skulle vara skeptiska, ifrågasätta, men ingen gjorde det och lögnen pågick. Detta tar oss till Vertikal, som med inspiration av Fritz Langs stumfilm Metropolis från 1927, bygger på skepticism.
 

Rent musikaliskt skapar Cult Of Luna som alltid ödesmättande ljudlandskap där mörker alltid är undertonen. Något som gör att Vertikal skiljer sig från alla tidigare släpp är att det elektroniska har fått mer utrymme på albumet. När det på tidigare släpp har fungerat som en ljudmatta som varit underordnad de andra instrumenten, så känns det elektroniska på Vertikal som en naturlig del av musiken. Det fungerar klockrent och det tillför musiken nya dimensioner. Det är även här det utmanar som mest, för det låter nytt och fräscht. Är man en sann Cult Of Luna-puritan kan man omöjligt vara rädd för förändring men de som har konservativa krafter inom sig lär spotta och fräsa som en ilsken katt. Själv tycker jag det nya soundet är oemotståndligt!

En annan grej som slår mig är de markant monotoma inslagen i musiken. Vissa toner återkommer titt som tätt genom hela albumet och det får det hela att kännas enhetligt. Det känns industrialistiskt, som om musiken är en enda stor maskin som brötar fram outtröttligt och omänskligt. Det är här som Metropolis-vibbarna lyser igenom som mest.

Det finns egentligen ingenting att klaga på. Vertikal är en milstolpe, ett album som kommer fungera som ett riktmärke för framtida band. 2013 har bara börjat men bli inte förvånande om Vertikal nämns igen när det är dags att knyta ihop säcken för detta året.

Betyg: 5/5

Kolla in Cult Of Luna här: Hemsida Facebook

Anephilim is a dead band. Rest in pieces

Kategori: Doom

 
Så, när jag, Emil rensade min hårddisk på gammalt smuts så fann jag den där, i det mörkaste hörnet på hårddisken; Anephilims sista Ep. Det slog mig att vi aldrig släppte den på riktigt. Du vet, men artwork och hela skiten. Ändå låg Epn där, färdig att släppas...

Men det blev aldrig av. Anephilim dog innan vi hade suttit oss ner och sagt; "Nu släpper vi den!"
Men vafan, det har ändå alltid känts ofärdigt inne i själen. Vi borde åtminstone lägga ut låtarna så vi kan lämna det bakom oss. Och vi borde inte bara släppa de tre låtarna som var tänkt för Epn, vi borde även slänga med Live-versioner på låtar vi aldrig hann spela in på riktigt. Ingenting har gjorts fram tills nu.

Två år senare, Anephilim är bara en bortglömd bagatell i folks minne, men här har ni den:
Anephilims sista EP.

 
 

Rungs in a Ladder - mini documentary

Kategori: Video/filmJacob Bannon from Converge talks about life, death and everything between in this mini documentary.

Vi som älskade varandra så mycket

Kategori: Screamo


Under andra halvan av gymnasiet var jag riktigt nerkärad i screamo. Det var i princip det enda jag lyssnade på då. Band som Orchid, Raein, Saetia, I Hate Myself, La Quiete och Joshua Fit For Battle hörde till favoriterna. Kan man sin historia är det en väldigt tacksam genre att nörda in sig på. Det är därför mötet med Stockholmsbandet Vi som älskade varandra så mycket blir så personligt. Först och främst lirar de screamo som tar en tillbaka 10 år i tiden. För det andra passar bandnamet kusligt bra in på min historia. Jag älskade screamo över allt annat och man fick tusenfalt åter av musiken. Men vi gled isär. Vad var det som hände egentligen? Vi som älskade varandra så mycket...

Nog om mitt försök att bli melodramatisk, låt oss titta på det som egentligen spelar något roll: musiken! Deras senaste släpp består av 2 st låtar: Livet, kärleken och den förbannade ångesten och Du och jag och tiden. Båda låtarna har en samkfull dynamik mellan högdämpad återhållsamhet och högljutt kaos. Detta var väntat då denna blandning är en hörnsten i genren. Vi som älskade varandra så mycket får till det här riktigt bra eftersom de blandar in post-rock element i musiken. Reverb på gitarr och snygga uppbyggnader gör dynamiken ytterst kraftfull.

Något som gör att de sticker ut är att de uteslutande sjunger på svenska. Texter med känslor på utsidan och med en bekännande klang gör att ingen lämnas oberörd. Nåväl, för oss svennebananers är det så, för andra som inte snackar svenska blir det lite mer lurigt. Dock behövs det ingen förståelse för lyriken för att man skall kunna njuta av helheten. Rösten fungerar som ett instrument, den är likvärdig de andra instrumenten. Somliga kan nog tycka att det låter grötigt, det är trots allt en "hit or miss" att göra så.
 
Sammanfattningsvis är det här ett bra släpp och kommer tillfredställa alla som hungrar efter riktig screamo.

Betyg: 3/5

Kolla in Vi som älskade varandra så mycket här: Bandcamp
 

Summary in English:
Vi som älskade varandra så mycket is a band from Stockholm that plays old school screamo. Their latest release consists of 2 tracks: Livet, kärleken och den förbannade ångesten and Du och jag och tiden.  With lyrics in swedish and feelings on the outside this band will satisfy all who thirst for real screamo. They also mixes in post-rock elements in the music.They use frequently reverb on the guitar and it sounds great!

Rating: 3/5

Check them out here: Bandcamp
 
 

Lonelier Than God

Kategori: hardcore

 
Om man har abrahamitiska religioner i åtanke och säger att man är ensammare än gud, då är man rätt jävla ensam. Eftersom det enligt judendomen, kristendomen och islam bara finns en gud kommer andra tankar och funderingar upp: finns man överhuvudtaget när man menar att man är ensammare än en gud? Man kanske bara är ett tomt skal som vandrar på den här jorden, förtärd av tidens ostoppbara tand. Redan innan jag lyssnat på Lysekil-baserade Lonelier Than God har deras bandnamn fått min hjärna att börjat stöta och blöta den bakomliggande meningen med själva uttrycket; ensammare än gud. Det är med denna filosofiska nyfikenhet jag sätter på bandets nyligen släppta ep Moutains // Arrows.

Det blir en total chock, en brutal kalldusch när den kvicka och extremt aggressiva låten Gallows drar igång. Tindalos hundar släpps lösa, redo att slita en i stycken. Och det gör dom: obarmhärtigt! Men jag får en deja vu känsla, detta är något jag varit med om tidigare. Det var i höstas när Converge drämde igång Trepasses på deras smärtsamt underbara All We Love We Leave Behind. Gallows känns som en mer skitig version av Converge när dom är som argast.
 
Andra spårets titel Walking känns som ett hånflin riktat mot sig. Låten är nerslöad och eftersom man under inledningen blev mörbultad av de 49 sekunders brötande som Gallows bjöd på, känns det mer som man kryper fram och lämnar ett spår av blod efter sig som en snigel lämnar en slemsträng. Titeln är att man går, men jag orkar bara kravla mig fram. Men vänta lite nu, jag får oundvikligt associationer till en annan av Converges låtar. Det är låten Hellbound från No Heroes. Något otippat eftersom den låten är i det snabbaste laget medans Walking mer liknar en doom-apokalyps i tempo. Men Walking känns som om man doppat Hellbound i kokande tjära och den har svårt att röra sig, precis så som man själv känner sig...

Trejde spåret Birds är lite mer lurig, och känns som ett hopkok av de två tidigare spåren. Det snabba introt är dock inte lika aggressiv som i Gallows, det är mer ångest nu och när låtens andra del, den masiga delen, är våndan total.

Där Birds slutar, med total själaplåga, tar  Besides Quiet Waters vid för att hålla fast dig i mörkret. Det börjar lågmält med en gitarr och sång i bakgrunden. När väl alla instrument fläskas på blir det en sådan oförlåtande tyngd att det känns som man har hela världen på sina axlar. Skönsången de slänger in när de kaosar som mest, påminner om Geoff Rickly i Thursday eftersom han mest jobbar i ett hav av slakt på cymbaler och bombastiska ackord på gittarren. Besides Quiet Waters är verkligen post-hardcore när den är som bäst.

Jag snackade tidigare om doom-apokalyps under Walking. Well, föga visste jag vad som väntade mig, för Moutains // Arrows sista spår Colors är den verkliga doom-apokalypsen på detta verk. Den är episk, har sköna post-metal vibbar med den lågmälda, smygande uppbyggnaden innan helvetet brakar löst. Världen omkring en förvandlas till ett brinnande inferno med exploderande vulkaner. Jag måste säga att undergången är otroligt svängig, den går i trioler och swing-komp. Det låter som att Satan själv står och jammar i ett sludgeband som lirar jazzcovers, och jag fnissar till. Det gäller att se humor i de mörkaste stunder.
Slutet är bland det häftigaste jag hört då ljudbilden bara blir skitigare och skitigare medans tempot blir långsammare. Satan har slutat spela och flytt fältet och man står ensam kvar på en ynklig plattform som sakta sjunker ner i lavan. Man är lämnad helt åt sitt öde i detta helvete på jorden, ja det tycks vara så, att man är ensammare än gud. Tiden är kommen, det är dags att dö och man glider ner i lavan med tummen upp, precis som Arnold Schwarzenegger gjorde i Terminator 2. Det gäller att gå under med stil.
 
 
Moutains // Arrows  ger associationer till några av de största namnen i genren, och det är även här skon klämmer. De snabba partierna är för oegna och anonyma.  Samtidigt är de långsamma och mörkare partierna sanna mästerverk. Nu är det så att de raska partierna är starkt underrepresenterade på epn så helheten lindas som tur in i den doom-apokalyptiska tyngden. Det är här, i de krossande, malande partierna som Lonelier Than God glänser. De skakar om dig psykiskt. Antingen nischar de sig mer under de snabba partierna eller så droppar dom det helt. Framtiden får visa va de bestämmer sig för. Jag vet att jag kanske låter på tok för petig nu och sätter extremt höga krav, men det finns en anledning till det. Lonelier Than God har nämligen något jäkligt fint på gång, och då gäller det att leda, inte följa.

Betyg: 4/5

Kolla in dom här: Bandcamp Facebook
 

Summary in English:
Lonelier Than God recently released their ep Moutains // Arrows. This band from Lysekil tighten the muscles when they deliver hardcore dipped in a doom-apocalypse. Short intensive and fast parts is mixed with slow, drawn-out and crushing passages, think Converge.

Lonelier Than God  make associations with some of the biggest names in the genre, and it is also here the shoe pinches. The fast parts are to anonymous and and flies past like a trifle. Meanwhile, the slow and darker parties are true masterpieces. The fast parts are strongly underrepresented in Moutains // Arrows  so the doom-apocalyptic heaviness taked over the experience. It is here, in the crushing, grinding parts where Lonelier Than God truly shines.

Rating: 4/5


Check them out here: Bandcamp Facebook
 
 

Lowlight - Foul

Kategori: SludgeFrom the shattered pieces of A Cursed Hope rise Lowlight from the south of Sweden. They are working on a upcoming EP but they already have released a demo song, Foul. It is filthy as fuck and sounds extremely promising. Love at first sight!

Check them out here: Bandcamp

 

Youtube-fredag!

Kategori: indie

Äntligen fredag! Själv kickar jag igång helgens bravader med att lyssna in mig på lite ny, ung musik i olika genres.
 Dolores Haze är ett band från Stockholm som lirar alternativ rock. De lånar element från både indie-pop och rock scenen men även grunge, noise och Sonic Youth. Det som tilltalar mig är kontrasten i musiken, blandningen mellan det lågmälda och det högljuda. De har även ett återhållsamt scenspråk som driver fram nyfikenheten i en. Är det blyga eller är de bara sjukt mycket shoegaze? Att inte ha vetskap om det ena eller det andra förstärker mystiken kring detta band. Man dras ner i mörkret, både av musiken och attityden. Dolores Haze är en oslipad diamant och värda att hålla koll på.

Kolla in dom här: facebook soundcloud
 Att famla runt i mörkret hela helgen är nog inte så önskvärt för de flesta, så även för mig och vad passar då inte bättre att dra igång lite 70-tals doftande progressiv rock för att komma i ett annat sinnestillstånd? Phylatterion är en trio från Trelleborg som lallar runt med lekfulla riff och experimentslusta. Det svänger om grabbarnas musik. Deras låt Lady Apache är verkligen svingo! De kommer inom en snar framtid släppa sin debut skiva. Det är bara att hänga på låset.

Spana in Phylatterion här: Facebook Hemsida

Från samma stad som Phylatterion hittar vi även de hårt rockande bandet Imminence. De bjuder på metalcore av den lite grövre kalibern när de brötar på med en ohygglig tyngd, som de förstärker genom att utesluta skönsång helt. Deras video till låten The Devourer är riktigt frän, de droppar musikvideo-klichén att mosa runt i en sleten lagerlokal och de har istället begett sig ut i naturen för att spela in videon.

Spana in Imminence här: Facebook Hemsida
 
 

Trophies

Kategori: hardcore


Trophies är ett gäng från Malmö/Karlskrona som lirar melodisk hardcore. Bandets debutalbum The Big Sleep Upon Us är nu dryga året gammalt och för er som inte lyssnat på det ännu borde göra det med detsamma. För jäklar, vilket starkt släpp det är!

I slutet av 2010 släppte de epn Deadbird och satte därmed ribbad fruktansvärt högt när de levererade en ganska så vemodig form av melo-hc. Därför känns det inte konstigt att de på The Big Sleep Upon Us har med 3st låtar från Deadbird, fast här i en annan ordning. Dock blir det oundvikligt att inte börja jämföra de båda släppen med varandra.

Den ganska så ödesmättade, men nog så stämningsätttande början på Deadbird har de tagit bort på The Big Sleep Upon Us och börjar istället smälla på direkt med den arga och punkdoftande The Death Of Hope. Det är en klockren öppning, det blir som ett slag i ansiktet. Inte hinner man hämta andan heller för på andra låten blir det åka av. De bränner nämligen av 2-takts och cirlepit vänliga Traditions, som passade nog är en traditionell hardcore-låt med allt vad det innebär.

Det är inte förens på fjärde spåret man känner igen sig när de drar igång låten Parade. Spåret fick avsluta Deadbird men den funkar faktiskt otroligt bra att ha såhär tidigt in på albumet. Det känns faktiskt lite som man byter kapitel efter den låten, mest för att Parade är så djupt förankrad i mig att skivan slutar snurra när låten är slut. De fortsätter i samma anda genom hela albumet, intressanta tempoväxlingar, tyngd blandas med en hel del 2-takts partier, men de tar aldrig överhanden.

De har fått till ett bra blandning mellan ljus och mörker på skivan. Harmonin mellan instrumenten är silkeslen, men de tar inte ut några svängar. Dock hör man att de har ett öra för sånt här, så om de bara vill kan de få till intressanta tongångar och melodier som får en att stanna upp och föras bort helt i musiken.

Trophies ger faktiskt en ett smakprov på just det här, när de efter dryga halva albumet börjar spela den lågmälda men nog så ångestfyllda kolossen The Uprising & Downfall. Här visar de låtskrivande med episka propotioner när de går ner i post-rock tempo och släpper ut alla inneboende demoner. Att de spelar en sorglig slinga samtidigt som hjärtskärande skrik infinner sig i bakgrunden av ljudbilden, gör att man dör lite inombords, dock på ett befriande sätt. Det är en perfekt avbrytare, innan de åter igen dundrar iväg med sin hardcorepunk. För min del kunde den låten gärna fått vara dubbla längden så man riktigt gottar ner sig i misären, men tyvärr kan man inte få allt.
 

Så, hur skall man knyta ihop säcken för The Big Sleep Upon Us? Det finns egentligen inget mer att säga än att det är ett helt överjävligt bra släpp, Dynakimen är perfekt: det är hurtigt men samtidigt tungt, aggressivt men också känslosamt. Det är en gottepåse med lite av allt som gör hardcoren så förförisk.

Betyg: 4/5

Kolla in Trophies här: Bandcamp Spotify
 

Summary in English:
Trophies is a band from Malmö/Karlskrona that plays melodic hardcore. Last year, they released their debutalbum The Big Sleep Upon Us and goddamn, it´s good!

They have a nice mix between light and dark in their songs, they harmony fits well to the ear, even though they don´t make anything extreme out of it. You´ll find plenty of traditional circlepit-passages on this release, but they are not dominating the music. In fact, they have a nice dynamic on The Big Sleep Upon Us and overall, you´ll find a little of everything that makes hardcore so seductive on this awesome release

Rating: 4/5

Check them out here: Bandcamp Spotify
 
 

Black Barrel Smoke - 2012

Kategori: Metal


Black Barrel Smoke, från de småländska skogarna reser sig detta band för att leverera grym death n´roll. Med ett par gig och en ep i bagaget släppte de förra året debutalbumet, som de rätt och slätt döpt till 2012. En fruktansvärt glasklar titel till glasklar musik.

2012 är ett elva-spårigt långt släpp, fullproppat med metal det svänger av. Tänk er Hatebreeds tungung de får till, blandat med en tjock rökridå av riff a lá Down. Black Barrel Smoke har anammat de beståndsdelarna och malt ner ingredienserna för att bygga upp något eget av det. Det är så satans headbangs-vänligt att man tror de skjutit groovet rakt in i venen på en. Paradoxalt nog är det väldigt raka takter de kör med. Swing/jazz-takterna lyser med sin frånvaro och jag kan faktiskt sakna det lite i musiken. Det blir lite endimensionellt till och från. Jag ställer även ett frågetecken till Paint It Black-covern. Det är ett oväntat drag att sätta den sist på albumet. Det förstör lite av helheten när man låter den knyta ihop säcken.
 
Med det sagt är 2012 trots allt ett utomordentligt bra släpp. För er som gillar groove, feta riff och ett jäkla driv kommer det bli lilla julafton när ni sätter tänderna i Black Barrel Smoke.

Betyg: 3/5

Kolla in dom här: Facebook Bandcamp Spotify
 
 

The Projectionist - Meat Parade

Kategori: grind


Ta ett agressivt och rått hardcore sound, blanda i starka punkinfluenser och tillsätt  furiös grind så har du The Projectionist i ett nötskal. Dessa grabbar håller till i Cambridge, England och är aktuella med Epn Meat Parade som släpptes i Oktober förra året.

Energi är det ingen bristvara på det här släppet, de lever och har sig, brötar och skriker lungorna ur sig. Riffen är riktigt elaka och stundtals galna, tack vare disharmonin de blandar in i låtarna. Är du inte beredd på vad som komma skall är risken stor att du kommer sätta lunchkorven i halsen när du snurrar igång Meat Parade. Första spåret Vultures smäller nämligen på med en explosion av blastbeats och 2-takt. De bestämmer sig att inte gå ner i tempo förens fjärde spåret (titelspåret Meat Parade) tar vid. Här blir det istället lite mer stämmningsfullt, men aggresiviteten och energin finns fortfarande kvar.

En annan grej som genomsyrar låtarna är tempoväxligarna. De kan grinda på i absurdum för att sedan vända helt och komma in i ett svängigt slam-parti. Det är en ytterst tillfredställande dynamik som gör att det inte blir slentrian att lyssna på låtarna.

Gillar man grind, hardcore och punk och helst ser en sammanslagning av de närbesläktade genrerna sitter Meat Parade som handen i handsken.

Betyg: 4/5

Kolla in The Projectionist här: Bandcamp Facebook Spotify


Summary in (broken) English:
Take a aggressive and raw hardcore sound, mix it with strong punk influences and add furious grind and you have The projectionist in a nutshell. Hailing from Cambridge UK, these guys released their EP Meat Parade in October last year.

There are no shortage of energy on this release. Grind-passages is mixed with evil and crazy riffs in a relentlessly fast way. But this fast and furious bulldozer-punk is not the whole sound of The projectionist. Now and then, you find slamming down-tempo parts in their songs which create a nice dynamic. Overall, this a great release that will overwhelm you with its harshness and heaviness

If you are into grind, hardcore and punk, Meat Parade will fit you perfect!

Rating: 4/5

Check out The Projectionist here: Bandcamp Facebook Spotify

 

Nights! Nights!‏

Kategori: post-rock


Nights! Nights!‏ is a new hatched post-rock band from Gothenburg. According to the band themselves, they have a fondness for odd time signatures. On their soundcloud you can find the song Explosions and I can tell you, the song is great and it sounds pretty fucking promising. It will be interesting to follow this band's development.

Check out Nights! Nights!‏ here: Facebook Soundcloud
 
 

The Vandiles - Born To Be Bastards

Kategori: rock

 
The Vandiles från Karlstad håller en högst smakfull DIY-profil. Deras album Born To Be Bastards är skriven, lirad, inspelad (i repan), mixad och utgiven av bandet själv. Glöden dom har är väldigt tilltalande och att det även utlovats rock´n´roll gör att förväntnigarna höjs ytterligare några snäpp.
 
 Jodå, visst levererar dom och besvarar ens förväntningar på fläskig rock. Att de är starkt influerad av gammal hederlig rockabilly ger musik gung och sväng. Bäst manifesterar det sig i låten Bad Motherfucker, som känns som en avdammad klenod från 50-talet i ny förpackning. Något som får en att höja på ögonbrynen är att de efter halva albumet, i låten Down gör en helomvändning och slänger in modetrotsande 2-takt i slutet av låten. Det för tankarna till Motörheads Ace Of Spades och musiken känns helt plötsligt mycket elakare än innan.

För det är just det, och nu kanske jag kommer låta något gnällig, så tycker jag att de inte går ut tillräckligt starkt i början av albumet. Första spåret, Leaving Town är en förhållandevis släpig låt. Lite bättre är det på andra spåret Started The Fire som det är mer fart i. Men tyvärr håller inte rösten fullt ut, det behövs mer tryck i rösten i den förövrigt feta rocklåt som Started The Fire faktiskt är. Jag personligen skulle helst flyttat om låtarnas ordning för att få en finare helhet, men som sagt, jag gnäller mest nu.

Sammanfattningsvis är det trots allt ett bra rocksläpp och för alla gamla rockrävar där ute är det här albumet ett måste.

Betyg: 3/5

Kolla in The Vandiles här: Facebook Spotify
 

Summary in English:
The Vandiles from Karlstad is a band that plays rock´n´roll. They have released a true diy-album called Born To Be Bastards. You can hear that they are inspired by old-fashioned rockabilly but the music they make is much harder. Overall it sounds good, but I have to be a little picky. They do not go out strong enough in the beginning of the album. The first track Leaving Town is a drawling song and does not feel like a opener. If you just overcome that, Born To Be Bastards is a pretty nice rockrelease!

Rating: 3/5

Check out The Vandiles here: Facebook Spotify
 
 

Domarringen - Du Kommer Glömma Mig

Kategori: hardcore


Glöm all depressive black metal för en stund. När det kommer till ångest, mörker och misär i sin renaste form kommer det inte från någon ensamvarg som spelat in en skitig demo i sina föräldrars källare, utan det kommer något otippat från ett melodiskt hardcore band. Jag snackar om Domarringen, ett band från Uppsala. Aktuella med albumet Du kommer glömma mig visar dom vad det egentligen innebär att se livet i svart.

Nåväl, lyssnar man bara på musiken är det hardcorepunk med melodidriva gittarrer, i stil med Verse och Modern Life Is War som det bjuds på. De har fått in riktigt fina harmonier i låtarna. Ta till exepmel låten Det var länge sen vi pratade, i refrängen har de fått till det klockrent med samklangen mellan instrumenten.

Domarringens bandcamp bjuds hela albumet med medföljande lyrik och det blir oundvikligt att man inte tar en närmare titt på sångtexterna. Följer man med i sången får musiken en helt annan innebörd. Det kompromisslösa blottande och ångestladdade bekännelser som skriks ut sitter som tusen knivar i ett redan mörbultat hjärta. Drogmissbruk och allt som kommer i dess kölvatten är ett återkommande ämne som genomsyrar punk-alsterna. Denna ångest det för med sig, detta kolsvarta elände gör att den melodiska hardcoren fungerar som en sorg-hymn uppskruvad i 200knyck.

Det var länge sedan jag såg sådant här djupgående lidande som ändå känts geniun. Oftast när man bemöter sådana här mörka ämnen brukar det göras med viss distans och man tar inte riktigt till sig det. Det enda gångerna det känts äkta är när man lyssnat på depressive black metal (DBM). Du kommer glömma mig är, till skillnad från DBM generellt, väldigt välproducerad. Vill du ha ren och skär ångest skall du alltså blicka mot detta melodiska hardcore band och inte mot en genre som uteslutande lever på att romantisera självplågeri och dödslängtan.

Texterna är på svenska och jag undrar om någon som inte förstår svenska kommer ta till sig Domarringen så som jag har gjort. Egentligen spelar det ingen roll precis nu. Detta släppet berörde mig, fick mig att känna och tänka till.

Tack.

Betyg: 4/5

Kolla in Domarringen här: Bandcamp Facebook
 
 
Summary in English:
When it comes to uncompromising anxiety and pure despair, it doesn't come from any depressive black metal band, it comes from Domarringen, a melodic hardcore band. On their new release Du kommer glömma mig,  they wallowing in the darkest misery of drug abuse. But let us first talk about the music alone. It is straight, melodic hardcorepunk in the same spirit as Verse and Modern Life Is War. The penetrating vocals forces you to dive into the lyrics. There you see dark feelings on the outside, scattered and crushed.

The lyrics is in Swedish and I wonder if a person who can´t understadn Swedish really experience Domarringen in the same way as I do. In the end it doesn't that much because it is a kick ass release that touched my bleeding heart.

Rating: 4/5

Check out Domarringen here: Bandcamp Facebook
 
 

T-shirt och en EP

Kategori: Metal


Grabbarna i  Totem Skin har helskön humor! I torsdags fick jag hem en t-shirt jag beställt från dom och paketet bjöd även på en trevlig hälsning:
Tack så mycket för köpet! Vi slängde med lite sytråd, ifall du får för dig att sy. Och ett kvitto, ifall du är nyfiken på vår sångares matvanor.  Tack igen för köpet, betyder sjukt mycket för oss!
//Totem Skin
 
Shit vad jag garvade! Det gjorde verkligen min dag. Men det var inte bara sytråd och ett kvitto som jag fick med extra i paketet. De hade även skickat med en EP från bandet Letters From The Colony, ett metalband från Borlänge:


 
Glag i hågen, uppklädd med en alldeles ny grym t-shirt från ett grymt band, satte jag cd:n i stereon och lutade mig tillbaka i min musiklyssnartron (yes, jag har en sådan). Det första som slog mig var att jag fick behagliga Meshuggah-vibbar av musiken. Letters From The Colony kan sina grejer när det kommer till bandets musicerande. De är otroligt behärskade på instrumenten så att det nästan blir smärtsamt att lyssna på.
 
Det andra jag kände rent spontant var att sångarens röst gav associationer till Tommy Rogers stämma i Between the Buried and Me. Ännu mera trevliga progdoftande vibbar svepte över mig.

För min del ter sig något masochistisk att man som musikant försöker slå sig in i den här sortens musik som kantats av färdighets-elitism och den sadistiska precision den kräver.  Detta släppet låter bra, men är tyvärr inte unikt i sitt sound. För att trygga sin egen efterlevnad gäller det att leda, inte apa efter. Dock har Letters From The Colony något fint på gång, och det skall bli förjäkla intressant att följa deras utveckling.

Betyg: 3/5

Kolla in dom här: Facebook
 
 

Descending Chaos - dubbelsingel

Kategori: Metal

 
Descending Chaos är ett hyfsat nystartat band ifrån Göteborg. Medlemmarna har olika bakgrunder och musikpreferenser, men nu har de alltså slagit sina påsar ihop för att leverera tung, trallig metal. I höstas släppte de sin första dubbelsingel och som grädde på moset smög de med demo-låten Smudge.

Man hör att Descending Chaos kommer från melodiska döds-metallens högborg, Göteborg. Det är goa, melodi-drivna riff som blandas med sköna slingor och solon. Allting är inbakat i en otroligt clean och välproducerad ljudbild, borsett från demo-låten Smudge. Skulle det inte vart för att sången är på tok för hög i den låten, skulle det faktiskt vara min favorit på denna singel. Opolerat rens river gött i öronen!

Är man en riktig sucker för melodeath är Descending Chaos helt klart värda att spana in. För min del känns det att man hört det förut och för mig som inte är döds-true till genren flyter det här förbi som en bagatell. Dock en välpolerad sådan.

Betyg: 2/5

Kolla in Descending Chaos här: Facebook Spotify
 
 
Summary in English:
Descending Chaos from melodeath-mecca, Gothenburg, is a new upcoming band. The released a double-single in the autumn of 2012. As a little easter egg, they also have the demo song Smudge on it. if it was not for that the vocals was too high, it would be my favorite song on the single.
 
The other two, Soulless and The One Within is two classic melodeath-songs. It is weel produced and have a clean soundscape but are a little bit to anonymous for my taste. You have heard it before, but if you are a sucker for melodeath, you should check out Descending Chaos.

Rating: 2/5

Check them out here: Facebook Spotify
 
 

DiCose - Cherries And Broken Ass

Kategori: rockItalienska DiCose började som ett coverband som dammade av gamla grunge-dängor. Efter några års plinkade blev suget efter att göra egna låtar så stort att de 2010 gick in helhjärtat att skriva eget material. Sommaren 2011 släppte de epn Cherries And Broken Ass, den har jag precis upptäckt och fått lägga vantarna på.

DiCose är ett skojfriskt band. De byter instrument med varandra bara för att det är kul, trots att alla i grunden är gitarrister. Att se dessa live vore en upplevelse utöver det vanliga eftersom de efter varje låt byter instrument med varandra. Nu är 2013 här och de skall åter in i studion för att spela in nytt material. Något jag ser fram emot enormt mycket!

Om vi ser till Cherries And Broken Ass så är det ett släpp med många bottnar. Nyanserna pendlar mellan grunge, space-rock, alt.punk och hardcore. Det är enerverande svettigt, extremt skräpigt och väldigt rivigt. Smutsiga, spaceade gittarer, fläskig bas rörs ihop med dundrande trummor. Första spåret Fandong, känns super-punkig och jag kan inte låta bli att få upp Black Flag i huvudet. Samma damp-energi finns där.  Ser man sedan till låten This Tuck-0, som är en liten, fin och nerslöad låt med hårda trummor, för den tankarna till Hot Water Music.

Men min absoulta favorit på epn är Lucerna Tavioli. Det är en blandning mellan space-rock och en vanlig nerskruvad grunge-ballad. Sången är smygade, inbäddad i reverb som gör att den ligger i bakgrunden och det känns som man svävar runt i tyngdlöshet. Men efter ett tag hörs ett avgrundsvrål som med ett duns smäller ner en på jorden igen. Sedan slänger det in ett helskruvat gitarrsolo med skeva effekter som gör upplevelsen ännu mer wierd. Det är oförskämt effektfullt.

DiCose styrka är även deras svaghet. Det är variernade så in i helvete, vilket kan tyckas vara bra. Men man kan inte urskilja en röd tråd i musiken, förutom de distade gitarrerna. Det kan medföra att man inte känner sig hemma någonstans i  deras låtar. Man famlar i mörkret så att säga. Dock är låtarna riktigt, riktigt bra så varje enskild låt för sig är snuskigt behaglig, men som helhet håller det inte fullt ut.

Betyg 3/5

Kolla in DiCose här: Facebook Myspace
 

Summary in English:
DiCose from Italy started as a coverband, playing grunge and alt.rock songs. In 2010 they started to write their own music and in 2011 they released the ep Cherries And Broken Ass. It is a grunge rock feast with many shades. At times, you can hear space-rock, punk, alt-rock and even hardcore in their songs.

For example, the first track, Fandong is so swetty and punky that Black Flag pops up in my head. The down-tempo song This Tuck-0 on the other hand, makes me draw parallells with Hot Water Music.

Yes, variety is not lacking but sometimes it´s hard to see a red thread in the music. Sometimes it feels like you stumble in the dark. Yet, the songs are at very high quality so you will enjoy Cherries And Broken Ass anyway.

Rating: 3/5

Check out DiCose here: Facebook Myspace
 

Dethrone

Kategori: Metal

 
Det må vara en något ovärdig start på det nya året, men de flesta av oss ligger hemma bakis idag. För de flesta har alkoholen varit någolunda barmhärtig och bara gett en huvudvärk, men för andra kan livet hänga på den berömda tråden. Därför kan det te sig något sadistiskt att jag tipsar om ett metal-band en sån här dag. Dubbeltramp och gitarrunkeri är det sista man brukar tänka på när det bankar av smärta inanför pannbenet.

Värnamobandet Dethrone släppte 2011 en självbetitlad kick ass EP. Nu i mars kommer första fullängdaren vid namn Humanity att släppas igenom Hoborec men än så länge är det just EPn vi får läska oss med. När nya metalband idag mest blickar åt det amerikanska soundet med metalcore och deathcore kollar Dethrone åt ett helt annat håll. Med ena foten i thrash-träsket och andra i death-scenen levererar de en hybrid som får vilken true-til-death metalhead att vilja headbanga sönder nacken. Det är rakt, intensivt och kompromisstlöst röj från start till mål.

Som sagt, senare i vår kommer fullängdaren. Allt pekar på att Dethrone kommer att leverera fläskig metal även då.

Betyg: 4/5

Kolla in dom här: Facebook Spotify
 

Summary in English:
If you're not too hungover today, you might want to listen to Dethrone from Värnamo. With one foot in thrash and the other one in death metal, they play a awesome, straight forward hybrid.  In a few months, they will record an album, but we can listen to their kick ass Ep while we wait.

Rating: 4/5

Check out Dethrone here: Facebook Spotify