iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

The Fifth Alliance - Death Poems

Kategori: Doom

 
The Fifth Alliance från Nederländerna är tillbaka med albumet "Death Poems".
 
Vi serveras 4 mustiga spår som står i gränslandet mellan Cult Of Lunas tyngd och ISIS atmosfäriska ljudbild. Det är en härlig mix av gråtande gitarrer och en vägg av oljud som i vågor sköljs över lyssnaren.
 
Ett välkommet inslag är att The Fifth Alliance har breddat sitt egna ljudlandskap. Det är inte enbart slö och krossande tyngd utan de har även tagit och injicerat en rejäl dos av outgrundligt mörker, som vi hittar i svartrocken, i kompositionen. Summan blir en episk kolsvart resa som är oemotståndlig och alla post-metalfans har i och med "Death Poems" en riktigt skatt att hämta.
 
Betyg: 4/5
 
Lyssna här: http://thefifthalliance.bandcamp.com/
 
 
Summary In English:
 The Fifth Alliance from the Netherlands has released a new album called "Death Poems".
It's an epic journey, like a mix between Cult Of Luna and ISIS but with hints of black metal darkness. Fans of post-metal will be very pleased with "Death Poems".
 
Rating: 4/5

Moloken - All Is Left To See

Kategori: Doom

 
Umeåbandet Moloken är tillbaka efter 4 år med sitt tredje album "All is left to see".
 
Denna gången är de tydliga med att de inte vill placeras in i något musikaliskt fack. Visst, Molokens recept på domedags-prog finns fortfarande där i och med med de två första låtarna på albumet men efter det blir det snårigare i ljudbilden. Låten Burst är en hetlevrad dänga som skulle passa vilket mörkt och svårt hardcoreband som helst. Spåret efter, Seventh Circle, är albumets höjdpunkt och en riktig post-metal koloss. Sista spåret, Beginning Of The End, låter mer som ett intro än ett outro eftersom den bygger upp till ett crescendo som aldrig kommer.
 
Denna mångfald i ljudbilden gör det visserligen intressant att lyssna  på men den organiska känslan från tidigare släpp är borta. Det känns mer som ett brokigt ihopplock  av låtar än ett enhetligt album. Hur som helst håller låtarna var för sig hög kvalité. 
 
Betyg: 3/5
 
Lyssna här: https://moloken.bandcamp.com/
 
 
Summary in English:
The doomy prog-metal band Moloken from Umeå, Sweden, are back with their third album called "All Is Left To See". 
This time it's more experimental because the songs differ more from each other than before. The song Burst is a good dark hardcore explosion and the song Seventh Circle is a true post-metal colossus.
It's an intersting mix but the organic feel are gone.
 
Rating: 3/5
 
 

Panopticon - Autumn Eternal

Kategori: Black-metal

 
Panopticon från Minnesota, USA, har släppt det sista albumet "Autumn Eternal" i trilogin som startade med 2012's "Kentucky" och vidare med 2014's "Roads to the north".
 
Det är riktigt bra atmosfärisk black-metal vi bjuds på. Det är långa låtar, monotoma passager, höga toppar och djupa dalar. Vissa folkmetal-inslag skymtar förbi med både fiol och cello. Det hela blir en förtrollande mix som för tankarna till mörka skogar och svarta tjärn.
 
Det är ett perfekt album för er som tröttnat på sönderhypade Deafheaven eller bara vill ha jäkligt bra black metal.
 
Betyg: 4/5
 
 
Lyssna här:
https://thetruepanopticon.bandcamp.com/album/autumn-eternal
 
 
Summary in English:
Panopticon from Minnesota, USA, released a new album called "Autumn Eternal". This album closes the musical trilogy that started with 2012's "Kentucky" and continued with 2014's "Roads to the North".
 
This time we are served really good atmospheric black metal. "Autumn Eternal" also flirts with folk metal as you hear both violin and cello throught the album.
 
"Autumn Eternal" is perfect for anyone who are sick of the hyped Deafheaven or if you just want some good black metal.
 
Rating: 4/5
 
 

We Dream Alone

Kategori: hardcore

 
För två år sedan släppte We Dream Alone albumet "Endure": en blytung doomkoloss. De kolsvarta låtarna malde på obarmhärtigt och krossade dig som lyssnare. 
 
Nu är de aktuella med sitt andra album "Weightless, But Still Sinking". Denna gången är de argare och har högre tempo, ett virrvarv av fill-ins på trummor bakas ihop med ett harvande på gitarr och bas. Skriken är lika desperata som vanligt .
 
Det vilar lite djent-flörtande hardcore över musiken, med korta atmosfäriska passager à la post-rock. Albumet består av 13 spår där merparten av låtarna klockar in på 2-3minuter var. I kontrast till Endure, där hela albumet var organiskt, känns Weightless, But Still Sinking mer som korta explosioner där det atmosfäriska kommit i skymundan. Om du som lyssnar inte har problem med det så är det ett väldigt bra album.
 
Betyg: 3/5
 
Lyssna här:
https://soundcloud.com/we-dream-alone-official
 
 
 
Summary in English:
We Dream Alone is here with the new album Weightless, But Still Sinking. This time, it's much faster than before and it sounds more like djent flirting hardcore than the doomy colossus that their previous album Endure was.
As a whole it's a good album.
 
Rating: 3/5
 
Listen here:
https://soundcloud.com/we-dream-alone-official