iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Deathember - Going Postal

Kategori: Metal


Efter 2011's utmärkta EP A Thousand Flatlines är Deathember tillbaka med debutalbumet, Going Postal. Datumet till releasen är satt 5:e april och albumet kommer släppas via Violent Groove Music Group. För er som inte känner till Deathember kan jag säga att det är teknisk, svängig metal det bjuds på, groovemetal om man så vill kalla det. Lekfulla riff har alltid stått i centrum för Deathembers musik och det är inga ändringar på den fronten på Going Postal.
 
De tar även fram ett ess i skjortärmen och blandar in element från andra extrem-metal genres. Men det faller sig naturligt när man får reda på att de har ett par intressanta gästspel på skivan: vokalisten Daniel Ädel (Vildhjarta, Uneven Structure) samt gitarristen Ralph Santolla (Deicide, Obituary, Iced Earth). Dock är det inga stora utspel de gör för det speciella, medryckande gunget som är bandets signum finns fortfarande kvar som en röd tråd genom hela albumet.

Redan från start går de ut hårt med albumets titelspår och allt. Låten är såpass headbangsvänlig att det nästan är oförskämt. Andra låten, Spirals känner man igen. Bandet har nämligen skyltat med den ett tag. Tredje låten Quietly är allt annat än vad titeln antyder. Refrängen är i snabbaste laget, där får de faktiskt till ett riktigt gött och snabbt blast beat. Något jag förundras över är hur bra de lyckas blanda det moderna metalsoundet med gamla skolans strukturer där musiken var mer riff-baserad. De blandar de båda delarna på ett smakfullt och livligt sätt.

Till och från låter albumet förbannat bra men den har även sina skönhetsfläckar. Är man ingen riff-junkie kan albumet låta lite tjatigt. Det är intensivt från start till mål. Deathember tar inte till någon avstickare och går ner i tempo. Nyanser lyser helt enkelt med sin frånvaro. Jag kan även tycka att sången till och från låter något endimensionell. Sånt funkar utmärkt om man använder repetetivt malande som byggsten i sin musik, men det är långt ifrån vad Deathember håller på med. Deras musik är i huvudsak tekniskt orienterad. Därför blir gästspelen på albumets andra halva extra välkomnande.

Med det sagt och för att knyta ihop säcken är Going Postal trots allt ett bra album. Headbangssugna och riff-dyrkare kommer finna mycket nöje med detta debutalbum.

Betyg: 3/5

Kolla in Deathember här: Hemsida Facebook
 
 
Summary in English:
In april, the groovemetal band Deathember will release their debut album Going Postal through Violent Groove Music Group. If you know Deathember, they use intense riff with a special technical groove and nothing have changed on Going Postal. You can easily bang your head off to the music if you want that.
 
They also have some interesting guest artists on the album: vocalist Daniel Ädel (Vildhjarta, Uneven Structure) and the guitarist Ralph Santolla (Deicide, Obituary, Iced Earth). If you are a riff-junkie, you will enjoy this debut, if you´re not a die hard fan of that, it might sound a little tedious.
Yet, it´s a good album.

Rating: 3/5

Check out Deathember here: Homepage Facebook
 
 

Whorls - Lvmen Natvrae

Kategori: Black-metal


Jag fullkomligt älskar när musiken sväljer en hel och tar en till andra ställen, även om man bara finner outsägligt lidande där. Ta till exempel danska Whorls, de kommer släppa en 7" under namnet Lvmen Natvrae via Boue Records och Maniyax Records. Här snackar vi verkligen om att föras bort av musiken. Det är svärta, mörker och total misär, utan några som helst ljusglimtar. Deras black metal/hardcore-hybrid penetrerar sig igenom alla skydd som man kan tänkas använda för att värja sig från deras överväldigande helvete till låtar. Deras intensiva alster skär som knivar i öronen. Det sjuka är att jag njuter av varje sekund.
 
Lvmen Natvrae är inte för de räddhågade, det är musik svart som tjära och den drar dig ner i avgrunden. Utan nåd eller barmhärtighet. Dissonans, doom-passager blandat med partier av fullkomligt kaos och ett dödsångestskrik som inte verkar komma från den här världen koncentreras in på dryga 13minuter. Det kan verka som en enkel match för alla som gillar att gotta ner sig i misären, men jag varnar er: låtarna är såpass onda, ljusfattiga och dunkla att de 13minutrarna är precis vad ens psyke klarar av. Om du tror att du pallar trycket för Whorls sadistiska musik har du en rejäl resa framför dig, om det blir en njutbar sådan beror helt på om du är masochistiskt lagd.

Betyg: 4/5

Kolla in Whorls här: Facebook
 

Summary in English:
Whorls from Denmark will release a 7" entitled Lvmen Natvrae through Boue Records and Maniyax Records.
Damn, their black metal/hardcore-hybrid is pure evil. The music is so fucking dark and intense that it may be to much even for the greatest fans of extreme music. With dissonance, doom passages mixed with pure chaos and a abyss roar, the music takes you to another place. There you´ll only find misery and if you're masochistic as I am you will love Lvmen Natvrae.

Rating: 4/5

Check out Whorls here: Facebook
 
 

Memfis

Kategori: indieBritpop behöver inte uteslutade vara brittiskt. Det visar grabbarna i Göteborgsbaserade Memfis alldeles utmärkt. Deras gitarrbaserade pop/rock låter precis som om det kom från Storbritanien på 90-talet. Vi snackar alltså om behagliga och välljudande alster ackompanjerat av klassisk rock-uppsättning: gitarr, bas och trummor.
 
Memfis låter väluppfostrat och polerat. De är inte ute efter att provocera eller göra ett statement, de finns enbart till för för att få folk att röra på mungiporna uppåt. Något de lyckats göra på mig. Om du vill ha lite soft rock kommer de garanterat lyckas göra det på dig med.

Kolla in dom här: Facebook
 
Summary in English:
Memfis is a band from Gothenburg that plays soft pop/rock mostly inspired by the 90's britpop. They are not here to provoke or to make a statement, they exist to make you smile and if you like smooth rock, they will succeed make you so.

Check them out here: Facebook
 
 

Grown By Earth - Seasons

Kategori: hardcore


Hardcorescenen frodas i Sverige. Nya band ploppar upp som svampar och oftast håller banden hög kvalite redan från start. Tyvärr upptäcker man bara en handfull av alla nya band som skapas. Kanske letar jag på fel ställen? Någonting jag också råkar ut för ganksa ofta är att jag upptäcker band  som hållit på ett tag och har några släpp bakom sig. Bandet Grown By Earth passar in i den kategorin. Det känns som jag kommit något sent till deras fest. Lite pinsamt är det för min del, men nu är jag i alla fall här och omfamnar deras musik med stor entusiasm, för dom är riktigt bra!

Vad är Grown By Earth för några egentligen då? Jo, det är ett gäng grabbar från Lund som lirar emotionell hardcore. Deras senaste släpp, epn Seasons släpptes nu i februari. 3st låtar bjuds det på där. Det är tungt, intensivt och faktiskt lite kaotiskt. De leker även mycket med dynamik: den universiella polariteten "Brutalt vs Lugnt". Detta manifesterar sig bäst precis i början av epn. Allt startas fridfullt med lite invaggande lugn i form av softa gitarrer och ambient snack. Sen dröjer det inte länge innan de kickar igång sin känslobetonade hardcore-best till musik. Denna dynamik återkommer som en röd tråd genom de 3 låtarna men det är just i början som det är som starkast. Texterna är i huvudsak på engelska och mellan raderna slänger de även in korta stycken på svenska. Det är något jag tycker förstärker den känslomässiga urladdningen.
 
Epn kanske är i kortaste laget, 3 låtar betas av ganska fort.  Men sen är det ju en mini-ep och debut albumet kommer nu i sommar, så det är egentligen jag som är löjlig som gnäller nu. Sammanfattningsvis är Seasons ett bra släpp och kommer tillfredställa alla som vill ha sin hardcore serverat med djup.

Betyg: 3/5

Kolla in Grown By Earth här: Facebook Bandcamp
 
Summary in English:
All too often I discover bands that already been around for a while and have some released in the back. Most recently I discovered Grown By Earth. It feels like I running late to their party but now I´m there and can embrace their music with great enthusiasm.

Grown By Earth latest release is a mini-ep called Seasons. It is emotional hardcore with heavy, intensive and some chaotic vibes. It is really good and if you like hardcore with deep and dark stuff, you will enjoy the shit out of this one. It is worth noting that they will be releasing their debut album this summer.

Check out Grown By Earth here: Facebook Bandcamp
 
 

Convicted Priests

Kategori: indie

 


Ok, this is pretty cool!
Convicted Priests is a newly formed studioband that release a video with every new song. They plan to release a new song every week.  52 songs a year, thats alot! I think the idea is awesome and the music sounds good aswell. Smooth indie-rock so far. 

Check them out here: Facebook
 
 

Nasma

Kategori: rock

 
Nasma är ett purfärsk band från skåne/malmö trakterna och har bara spelat ihop med varandra i drygt 2 månader. Gamla skolans hårdrock är den största influensen men man hör även att de lyssnat på en hel del grunge i sina dagar.

Under den korta tid som bandet har funnits har de redan släppt 2st låtar på deras soundcloud, Green Veins och Soul. Den förstnämda är en bra rocklåt: en mid-tempo rökare med attityd. Gitarrsolon löser av varandra om vartannat och låten har ett gött sug och spänts. Soul däremot förblir alltför anonym. Skulle det inte vara för de imponerande fill-ins Emil Gullstand får till på trummor skulle låten vara smärtsamt tråkig.

Nasma har som sagt inte funnits så länge och har därför inte hittat sitt egna sound ännu. Trots att Green Veins är en bra rocklåt riktar den sig mest till die-hard fans av gamla skolans hårdrock. Däremot är det inte sagt att Nasma är dåliga,  trots att bandet är i uppstartsläge är musiken redan godkänd och den osar potential! Kör de bara på och filar på originaliteten kan de gott och väl bygga upp en stabil fanbase.

Betyg: 2/5

Koall in Nasma här: Facebook Soundcloud
 
 

Brace For Carnage

Kategori: Metal

 


I LOVE these kind of raw and unpolished live-videos.
Here you have Brace For Carnage, a young brutal band that breathe teenage angst.
Check them out here: Facebook

Dethrone - Humanity

Kategori: Metal

 
2011 släppte Värnamobandet Dethrone en alldeles utmärkt självbetitlad EP. En starkare debut får man leta efter, det var obarmhärtigt röj från första thrash-riffet till det bittra slutet. Att bandet la ribban på en sådan sadistiskt hög nivå visar att de har ambitionen nå längre än att bara glida förbi som en parantes på metalhimlen. I mars släpper de sitt debutalbum Humanity och det är med detta album de skall förföra alla som törstar efter en fläskig death och thrash-hybrid.

Man märker att grabbarna i Dethrone utvecklats rejält rent musikaliskt sedan 2011´s ep. På de första spåren på Humanity är tempot är rejält uppskruvat. Förutom en jäkla riffande har de även adderat generös användning av blast beats och ett jävla rens på baskaggen. Att de i början på albumet går ut stenhårt och flörtar med döds-influenser får en att börja fundera om Dethrone gått hela vägen och blivit br00tal på heltid. Det är inte förens drygt halva albumet svept förbi och spåret Towards the abyss drar igång som de bestämmer sig för att gå ner i tempo och spela lite softa och melankoliska toner. Men den invaggande stämmingen infinner sig inte länge för efter en liten stund dundrar de iväg i ett vansinnigt tempo igen. Det blir ett wake up call att Dethrone vägrar lyssnaren att känna sig trygg i musiken.

Man märker även att de tidigare så starka thrash-influenser har fått ge vika för lite mer melodiska inslag. En hel del melodiösa slingor flyger förbi titt som tätt, men detta är inget som någonsin tar överhanden. Som helhet tar Dethrone det bästa ur death och thrash-metal och sätter sin egna stämpel på det. Humanity är helt enkelt en smaskig metal-fest och är du en metalhead värt namnet kommer detta album inte göra dig besviken.

Betyg: 4/5

Kolla in Dethrone här: Facebook
 

Summary in English:
In 2011 Dethrone released an awesome EP. Now in March they will release their debut album Humanity, and the expectations are sky high. Will they deliver?
 
First, I hear that they are developed musically since last time because the tempo is turned up sharply. Besides thrash-riffs, they have a generous use of blast beats which makes the music more brutal. But this is not the whole side of the music. At times, they put in some melancholic chords here and there and overall, it sounds great! Humanity is a death and thrash-hybrid at its best!

Rating: 4/5

Check out Dethrone here: Facebook
 
 

Sacrifice In Vain

Kategori: post-hardcore


Det hör inte till vanligheterna att vi här uppe i norden importerar musik från Indonesien. När jag tänker efter har jag nog inte lyssnat på något band som kommer från de breddgraderna. Fram tills nu då vill säga. Sacrifice In Vain kommer från Lhokseumawe, Indonesien och lirar post-hardcore/metalcore.
 
Är man ett inbitet fan av den genren kommer man inte bli besviken för alla klassiska ingredienser finns där: Growl, breakdowns och skönsång. Det som gör att musiken sticker ut är att den elektroniska biten för den tar bitvis överhand det kaos som gitarr, bas och trummor skapar. Skönsången håller även ovanligt hög klass och den för tankarna till Chiodos underbara debut All's Well That Ends Well.

Kort sagt: gillar man post-hardcore och metalcore är det dags att kolla in Sacrifice In Vain med en gång!

Kolla in dom här: facebook myspace
 
Summary in English:
Sacrifice In Vain is a six piece band from Lhokseumawe, Indonesia. They play post-hardcore/metalcore with heavy electronic components. It sounds really good and Chiodos debut All's Well That Ends Well comes to mind. Every fan of metalcore and post-hardcore out there need to check out Sacrifice In Vain. You wont be disappointed.

Check them out here: facebook myspace
 
 
 

Armless Alice - Postmortem Superstars

Kategori: Metal


Svartvita skräckfilmsklipp på tvapparater, fascistiska militärkläder och en allmänt morbid uppsyn för tankarna till en totalitär känsla i sann George Orwells 1984-anda. När det kommer till liveshower tar bandet Armless Alice det teatrala på allvar. Ambitionen att förmedla den rätta känslan kan jämföras med de riktigt stora bandens vilja att vara mer än en vanlig liveshow. Nu är  i alla fall Armless Alice här med sin debut ep, Postmortem Superstars, en koncept-ep "som bygger på mänsklighetens syn på döden och hur media livnär sig på dess tragiska natur", för att citera bandet.

Rent musikaliskt rör sig Armless Alice i ytterkanten av Marilyn Mansons mest experimentella alster och tidiga Nine Inch Nails. Det är alltså industri-metal vi snackar om. Då skall det låta mekaniskt, och Armless Alices musik omfattar just det i sin renaste form.  Det är ett konstant flöde av  skeva och förvrängda elektroniska ljud ur högtalarna. Bastanta malande gitarrer  gjuter sig in i ljudbilden och den mörka sången blandas med ursinnesvrål.  Överlag är det tungt som satan. Dock känns det lite som man hört det här förut. Armless Alice måste nischa sig lite mer för att sticka ut. De är på rätt väg, det visar ambitionen med livespelnigarna. Med det sagt så är Postmortem Superstars trots allt ett bra släpp. Ett måste för alla som någon gång snurrat igång en skiva med Marilyn Manson, Nine Inch Nails och/eller Rammstein.

Betyg: 3/5

Kolla in Armless Alice här: Facebook Youtube


Summary in English:
With a fondness for the theatrical, Armless Alice do their live shows into something out of the ordinary. Black and white horror movieclips on televisions and fascist military clothing is a regular feature of their gigs. They just released their debut ep Postmortem Superstars.
 
The music is a mix between Marilyn Manson and Nine Inch Nails but with a little more harsh twist. Heavy guitar and screams are blended in an electronic soundscape. It sounds really good but it feels like you have heard it before. Armless Alice need to focus on to be more original. You see the ambition in their live shows so I don't think it will be a problem in the future.

Rating: 3/5

Check out Armless Alice here: Facebook Youtube
 
 

Deus Otiosus - Godless

Kategori: Metal


Old school death metal. Det är en genre där banden oftast är bra, men knappast originella. Det finns färdiga mallar för hur man gör en bra death metal låt av gamla skolan. Det ska vara snabbt, rudimentärt, thrashigt men brötigare. Är man inget die hard fan blir summan att man efter ett tag får överdos av det fartfyllda och primitiva manglet. Hur skulle det låta om ett band i grunden lirade old school death men tog inspiration från andra håll och blev lite mer originella? Det finns många svar på den frågan och ett av svaren är att det skulle låta som danska Deus Otiosus.

Bandet är aktuellt med sitt andra album Godless. Som sagt lirar de death metal av gamla skolan, riffen är sylvassa thrash-bomber som är direkt importerade från 80-talet. Tempot är högt och vocalsen är mörka avgrundsvrål som kan skrämma skiten ur vem som helst. Detta band kan sina grejer för allt sitter som ett smäck. Stundtals släpper de dock denna thrash-osande dödsfest för att istället ta in black metal element i musiken. Ta t.ex de onda men nog så melodiska slingorna i låten Cast From Heaven. Här glänser verkligen Deus Otiosus i och med att de fått perfekt samspel mellan death, thrash och black metal.  Det låter väldigt trovärdigt och Cast From Heaven är helt klart mitt favoritspår på albumet.

Trots att musiken är kolsvart och brutal  visar Deus Otiosus i och med Godless att deras framtid ser ljus ut.

Betyg: 4/5

Kolla in dom här: Facebook Hemsida
 
 
Summary in English:
Deus Otiosus from Denmark recently released their second album Godless. They play old school death metal but they mix elements from other extreme metal genres that adds a bit of origiality to the music. The riffs are true thrash-bombs imported from the 80's. They also add black metal elemts to the music. Just listen to the song Cast From Heaven, the melodic yet evil parts are just awesome!

Although Godless is pitch black and brutal, Deus Otiosus shows that their future looks bright.

Rating: 4/5

Check them out here: Facebook Hemsida
 
 

Lowlight's first gig

Kategori: Sludge

 


Lowlight.
After teasing us with the song Foul, the first track of their upcoming ep, here is a video of their first gig ever. You hear really amazing stuff here that makes that you can barely wait until ep released.

Check them out here: Bandcamp Facebook
 
 

Youtube-fredag nr2

Kategori: indie

Dags för en till "Youtube-fredag". Denna gången blir det en salig blandning av pop/rock, metalcore och indie. Hoppas det smakar!


 
Charlie & Fredrik spelar sån där helmysig pop/rock som genomborrar en bröst och letar sig in till ens hjärta där gemytlig stämning infinner sig och stannar kvar. Ta bara och lyssna på låten Hide & Seek. Det är i princip omöjligt att inte le av välbehag av den silkeslena sången och de mjuka tonerna som ljuder från instrumenten.
Kolla in Charlie & Fredrik här: hemsida facebook
 
 


För den som hungrar efter rak men ändå skillad metalcore kan skatta sig lycklig, för här kommer en rejäl dos av den varan i och med Demise Of An Eras låt Empty & Dead. Lyssna på gitarrunkeriet i låten, svingött!

Jag misstänker att detta band har fått sin beskärade del av "haters" eftersom de skrivit en förklaring till varför de pratar i refrängen. Att försvara varför man låter som man låter ska man aldrig behöva göra och mitt tips är att strunta i alla haters helt och hållet. Det är egentligen något positivt när folk drygar och bara ger negativ kritik, då vet man att man börjar komma någon vart med musiken! Dessutom, "rudeness is the weak person's imitation of strength".

Deras debut ep TRANSITIONS är i skrivande stund påväg hem till mig, så förvänta er att inom en snar framtid få höra mer av detta extremt lovande band.
Kolla in dom här: facebook
 
 


RevoliZe består av ett gäng tonårstejer som träffades under ett Popkollo-läger för två år sen och har skrivit musik ihop sedan dess. Efter att ha sett den här videon och lyssnat på deras låtar på Spotify kan jag konstatera att de har sått ett frö till något som kan bli hur grym indierock som helst!
Kolla in RevoliZe här: Facebook Spotify
 
 

We Never Learned To Live

Kategori: post-hardcore

 
 
The post-hardcore band If Heroes Should Fail from  Brighton, UK have changed their name to We Never Learned To Live. According to the band itself, the old name doesn't fit the new sound that they have developed. The new song Kepler, showing a more darker and screamo oriented music.

 
Check them out here: FACEBOOK
 
 

Smile, It´s Your Birthday

Kategori: Metal


Medans underground scenen svämmar över av band som försöker vara mer obskyra och otillgängliga än de som kom tidigare gör Göteborgsbandet Smile, It´s Your Birthday precis tvärtom. De gör sig så tillgängliga som bara går. Vart hänger större delen av alla människor på internet idag? Jo, på Facebook, och det är även där du kan ladda ner Smiles debut-ep Define Divine. Helt gratis dessutom.

När filerna väl är nedladdade och man drar igång första spåret förstår man att det är dags att plocka fram sina mest dansanta skor. Musiken som ljuder ur högtalarna är nämligen fruktansvärt mosh och dansvänlig. Tänk er den nya vågen av amerikansk metalcore, med sina 2step partier, breakdowns och sing along-vänliga trudilutter, så får ni en bild av vad jag menar.

Jo, jag vet att det är fullknökat av sådana band i vårt avlånga land och skulle Smile, It´s Your Birthday bara hållt sig till de tidigare nämnda ingredienserna skulle de ärligt talat bara vara ett mediokert metalcoreband man lyssnade på. Som tur är kryddar de sina låtar med en komponent som ter sig något oortodoxt. Det är detta inslag som gör att Smile, It´s Your Birthday skiljer sig från mängden och gör att man kan sålla vetet från agnarna. Beståndsdelen jag talar om är: post-rock!

Men innan alla post-rock junkies där ute gladerligen och slaviskt, slentrian-laddar ner epn måste jag förklara mig lite. Musiken kryddas enbart med det här inslaget, det tar aldrig överhanden. Först och främst, Smiles  använder sig inte av förutsägbar metalcore-mall i låtarna. Vill man ha "Lite 2takt, lite 2-step och sedan breakdown för att efter det bli ett ännu fetare breakdown" kommer man bli besviken, för ingen låt är den andra lik. Låtarnas struktur är lekfulla, ibland är det uppbyggnade, ibland är det pang på rödbettan. För det andra vävs musiken in i partier där reverb på gitarren spelar huvudrollen vilket känns så jäkla "post". Tänker man däremot just "post-rock" i vanlig benämning (med långa malande uppbyggnader och effekter of doom på gitarren) kan det vara svårt att dra parallellen. Dit jag ville komma var att metalcore är fundamentet i musiken, men Smiles strör på ett tunt lager av post-rock och gör musiken läskande och tilltalande.

Grabbarna har något fint på gång. Jag gillar konceptet och tycker de gjuter nytt blod i den annars övermättade och utnötta metalcorescenen. Det jag önskar mig är att Smiles kunde göra sin musik ännu mer polär. Blanda och ta ut svängarna mer. Nu är musiken metalcore som är inne och nosar i post-rock universumet och Define Divine kommer mest tilltala fans av den första nämda genren i fråga.

Betyg: 3/5

Kolla in Smile, It´s Your Birthday här: Facebook


Summary in English:
Smile, It´s Your Birthday from Gothenburg released their deubt ep Define Divine.recently. You can download it for free on the bands facebook-page. That´s rad!

The music they play is metalcore but with i nice little twist. They mix in post-rock elements in their music, like reverb on the guitar and nice organic structures. If you just want metalcore with fast-breakdown-fast-breakdown patterns, you will be disappointed. I, on the other hand, like Smiles try to revive the slumbering metalcore genre. The only thing I want is more mixing between metalcore and post-rock. The thing is that Define Divine will most appeal to metalcore enthusiasts

Rating: 3/5

Check out Smile, It´s Your Birthday here: Facebook
 
 

Redwood Hill - Descender

Kategori: Post-metal


För att bara ha spelat ihop sedan 2011 har Redwood Hill från Köpenhamn redan hunnit med en hel del. Med en fy helvetes stark demo i ryggen och spelningar på både Roskilde Festivalen och Copenhell har de lyckats skapa ett rykte om att leverera live. 13.02.2013 släpper de sitt debutalbum Descender via Bloated Veins Records. 6 starka och episka alster bjuds det på. Den har potential att slå hårt, för det var längesedan jag stötte på en såpass stark debut.

Descender är helt och hållet inbakat i ett atmosfäriskt mörker. En rosslig stämma viner i det kalla ljudlandskapet Redwood Hill skapar. Det känns isande isolerande och deprimerande. Att de använder sig av stilfull black metal-estetik undgår nog ingen. Detta är dock långt ifrån hela bilden av musiken, för Redwood Hill tar även tyngden och det långsamma tempot från doom metal och slår ihop det med den karga kylan. Just denna sammanslagning gör att det blir ett unikt sound.

Det kan aldrig bli sann misär om det inte i det mörkaste stunder finns en gnutta hopp att fästa sin blick vid. Detta annammas i form av att det titt som tätt slängs in slingor som ger lite ljus till den annars kolsvarta musiken. Tänk er att ni vandrar i en snöstorm mitt i natten och att ni på långt håll tycker er se en ljuslykta. Ni vandrar och vandrar men kommer aldrig fram till ljuset. Vilken outgrundlig hopplöshet!

För att få ut maximal effekt av Descender krävs det att man har tålamod. Man måste uppleva albumet som helhet: lyssna från början till slut. Den som är het på gröten kommer aldrig fatta grejen med musiken men den tålmodige belönas med en resa djupt ner i mänsklighetens mörkaste vrår. Det är med skräckblandad förtjusning man lyssnar på Redwood Hills debut.

Betyg: 4/5

Kolla in Redwood Hill här: Facebook Soundcloud
 

Summary in English:
With a strong demo in the back and featured on both Roskilde Festival and Copenhell, Redwood Hill from Copenhagen, Denmark will release theri debut album Descender 13.02.2013 on Bloated Veins Records.

Redwood Hill moves in the dark corners in the human mind and the music is therefore depressive as fuck. It is also unforgivable heavy. It feels like that they have taken the best parts from black and doom metal and mixed them together in their own way. It is with this atmospheric darkness and crushing weight they get their unique sound. It sounds pretty amazing.

In order to get as much as possible from Descender requires that you listen to the album in full, from start to the bitter end. The patient will be rewarded with a dark journey beyond the ordinary. It was a long time since I encountered such a good debut.

Rating: 4/5

Check out Redwood Hill here: Facebook Soundcloud

 

Bongripper // Hate

Kategori: Doom

 
Bongripper is one of my favourite doom metal bands. When it comes to crushing heaviness, noone beats these guys. The sludgy guitars and the insanely heavy drums makes your brain melt.
Now they are back with a split with Hate. Check it out, it´s great!
Bandcamp
 

The Hyper Actives

Kategori: rock


För er som törstar efter lite tre-ackords rock a la Ramones borde kolla in The Hyper Actives från Stockholm. Denna trio tar kärnan ur rock´n´roll och återanvänder den tusenfalt. I slutet av förra året släppte de debutalbumet Rock 'n' Roll Lives Again. Albumet består av ett hopkok av 2-3minuterslåtar som både är raka och pang på. Tempot är energiskt, strukturena enkla och man hör passionen dessa killar har för musiken.

Ja, är man inte "into" enkel och snabb rock kan The Hyper Actives lätt låta tjatigt och urdampat. Är man däremot en sucker för sån här musik kan man istället gotta ner sig i albumet. Handen på hjärtat, musiken riktar sig till de riktigt inbitne fansen av genren, men jag gillar Rock 'n' Roll Lives Again ändå. Det enkla, raka och ärliga är ändå tidlöst på något sätt.

Betyg: 3/5

Kolla in dom här: Facebook Myspace

Summary in English:
The Hyper Actives is a band from Stockholm that plays fast and energetic rock. The released their debutalbum Rock 'n' Roll Lives Again recently. The album is full of 2-3 minute songs and hosts three chords that are used over and over again in a true Ramones spirit. If you are into this kind of simple, witty and fast rock you will enjoy Rock 'n' Roll Lives Again. But if you are not a die hard fan of the genre, you may want to look in another direction. Anyway, it appeals to me.

Rating: 3/5

Check out The Hyper Actives here: Facebook Myspace