iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Trophies

Kategori: hardcore


Trophies är ett gäng från Malmö/Karlskrona som lirar melodisk hardcore. Bandets debutalbum The Big Sleep Upon Us är nu dryga året gammalt och för er som inte lyssnat på det ännu borde göra det med detsamma. För jäklar, vilket starkt släpp det är!

I slutet av 2010 släppte de epn Deadbird och satte därmed ribbad fruktansvärt högt när de levererade en ganska så vemodig form av melo-hc. Därför känns det inte konstigt att de på The Big Sleep Upon Us har med 3st låtar från Deadbird, fast här i en annan ordning. Dock blir det oundvikligt att inte börja jämföra de båda släppen med varandra.

Den ganska så ödesmättade, men nog så stämningsätttande början på Deadbird har de tagit bort på The Big Sleep Upon Us och börjar istället smälla på direkt med den arga och punkdoftande The Death Of Hope. Det är en klockren öppning, det blir som ett slag i ansiktet. Inte hinner man hämta andan heller för på andra låten blir det åka av. De bränner nämligen av 2-takts och cirlepit vänliga Traditions, som passade nog är en traditionell hardcore-låt med allt vad det innebär.

Det är inte förens på fjärde spåret man känner igen sig när de drar igång låten Parade. Spåret fick avsluta Deadbird men den funkar faktiskt otroligt bra att ha såhär tidigt in på albumet. Det känns faktiskt lite som man byter kapitel efter den låten, mest för att Parade är så djupt förankrad i mig att skivan slutar snurra när låten är slut. De fortsätter i samma anda genom hela albumet, intressanta tempoväxlingar, tyngd blandas med en hel del 2-takts partier, men de tar aldrig överhanden.

De har fått till ett bra blandning mellan ljus och mörker på skivan. Harmonin mellan instrumenten är silkeslen, men de tar inte ut några svängar. Dock hör man att de har ett öra för sånt här, så om de bara vill kan de få till intressanta tongångar och melodier som får en att stanna upp och föras bort helt i musiken.

Trophies ger faktiskt en ett smakprov på just det här, när de efter dryga halva albumet börjar spela den lågmälda men nog så ångestfyllda kolossen The Uprising & Downfall. Här visar de låtskrivande med episka propotioner när de går ner i post-rock tempo och släpper ut alla inneboende demoner. Att de spelar en sorglig slinga samtidigt som hjärtskärande skrik infinner sig i bakgrunden av ljudbilden, gör att man dör lite inombords, dock på ett befriande sätt. Det är en perfekt avbrytare, innan de åter igen dundrar iväg med sin hardcorepunk. För min del kunde den låten gärna fått vara dubbla längden så man riktigt gottar ner sig i misären, men tyvärr kan man inte få allt.
 

Så, hur skall man knyta ihop säcken för The Big Sleep Upon Us? Det finns egentligen inget mer att säga än att det är ett helt överjävligt bra släpp, Dynakimen är perfekt: det är hurtigt men samtidigt tungt, aggressivt men också känslosamt. Det är en gottepåse med lite av allt som gör hardcoren så förförisk.

Betyg: 4/5

Kolla in Trophies här: Bandcamp Spotify
 

Summary in English:
Trophies is a band from Malmö/Karlskrona that plays melodic hardcore. Last year, they released their debutalbum The Big Sleep Upon Us and goddamn, it´s good!

They have a nice mix between light and dark in their songs, they harmony fits well to the ear, even though they don´t make anything extreme out of it. You´ll find plenty of traditional circlepit-passages on this release, but they are not dominating the music. In fact, they have a nice dynamic on The Big Sleep Upon Us and overall, you´ll find a little of everything that makes hardcore so seductive on this awesome release

Rating: 4/5

Check them out here: Bandcamp Spotify
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: