iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Borås Hardcore nr2!

Kategori: crust

              Inkvisitionen                                                                                    Foto: Isabell Kirstinä
 
I fredags var det dags för Borås Hardcore andra tillställning. Leaving Shore, Inkvisitionen, Fredag den 13:e och From North By South delade scen under kvällen. En bred line-up av olika subgenres inom hardcorepunken med andra ord. Med facit i hand säga att det var en otroligt trevlig, stökig och svettig kväll. Men det är klart, smäller man in melodisk hardcore, punk, manglande crust och metalcore under samma tak kan det knappast sluta på något annat sätt.
 
För dom stackarna som missade denna fest kan jag meddela att jag dokumenterade kvällen och la upp det på tuben! Så, det är bara luta sig tillbaka och kolla på filmerna medans man sakta inser misstaget i att inte vart där.
 
 
 
 
 
 

Last Light

Kategori: hardcore

 
Helgen har precis börjat. När jag var ute och gick på stan stod jag i lä några gånger och där värmde solen ordentligt vilket var jäkligt skönt. Just där och då kändes det som att våren var på ingång på riktigt! Men när jag styrde stegen hemåt kom det ett par karga vindbyar som kylde ner mig riktigt rejält. Nä, än är jag inte övertygad om att vintern är slut..
 
Väl hemma satte jag på Örebrobandet Last Lights självbetitlade debut-EP. Passande nog stämde deras låtar överens med vädret ute. De får nämligen till varma ljusglimtar i sin melodiska hardcore men dessa ljusstrålar är bara en illusion, för bakom fasaden av ljusa, melodiösa toner vilar en vinterdeppig kyla som är musikens fundament. 

Sången andas förtvivlad ångest och låtar som Din ljuvaste tragedi och För evigt förlorad lämnar ingen oberörd. Sammanfattningsvis är det här en riktigt bra debut och gillar du snabb, ångestladdad melodiös hardcore är Last Light värda att hålla koll på.

Betyg: 3/5

Kolla in dom här: Bandcamp Facebook
 

Summary in English:
The melodic hardcoreband Last Light from Örebro released their debut EP recently. If you are into fast songs, melodic driven guitars and anguished screams, you have here a really good debut!

Rating: 3/5

Check out Last Light here: Bandcamp Facebook
 
 

Split EP IZAH/Fire Walk With Us‏

Kategori: Metal


Är du sugen på brutal tyngd som rensar gött i örongångarna ska du kolla in nederländska  IZAH och Fire Walk With Us‏ splitt EP. Den finns att tanka ner gratis på IZAH´s bandcamp och har man någon gång diggat huvudet i takt till en tyngre akt finns det egentligen inga ursäkter till att inte lyssna på detta släpp.

Först ut är IZAH med låten Antagonized. En 11 minuter lång metal-låt som blandar hejvilt mellan death, kaos, doom och metalgaze. Första delen är stökig och skrikig och det hammras rejält på instrumenten. Efter en kort stund går det ner i en mer melankolisk, långsam passage där musiken blir mer post-rock orienterad. Det stillsamma är dock bara tillfälligt för efter ett tag påminner låten om den härjiga början, fast det är något rakare och inte lika kaosartad den här gången. Det är dock mer intensivt för det högljudda partiet är mycket kortare än dess föregångare. Låten slås av ännu en gång och den går in i ett halvflummit stadium med pukor och mystiska, riffande gitarrer för att sakta men säkert byggas upp till ett fy helvetes grymt crescendo! I och med det här avslutet känns låtens andra stökiga del något onödig, den förstör lite av den episka  känslan som svävar över Antagonized.

När väl IZAH är klara tar Fire Walk With Us‏ över och det är nu det blir mos på riktigt. De är sanna instrumentalister som, i en nihilistisk skrud, misshandlar sina instrument fullkomligt och det övertygar dig som lyssnare att hålla hårt i hatten. Bortser man från några få snabba takter på trummor precis i början av låten Ascent köttar Fire Walk With Us‏ på i en sann post-metal/doom anda. När det är hårda slam-partier, då är det TUNGT som satan. Men de nöjer sig inte enbart med att försöka blåsa hjärnan ur skallen på dig, nej, de visar även upp en finkänslig sida av sig själva och går, precis som IZAH, ner i något mer återhållsamma och melankoliska passager.

Vissa stunder påminner de om ett Pelican som lagt mindre tyngd på sina ljusa gitarrslingor och istället koncentrerat sig på mörka atmosfärer som var de tidiga verkens signum. För det är just vid de hårda och mörka passagerna som Fire Walk With Us‏ briljerar. Något som är till allas fördel är att dessa partier är överrepresenterade på Fire Walk With Us alster. Tydligast blir det på slutet när de på sista spåret börjar tyst och försiktigt, för att sedan explodera ut i en riffig fest. När alla krafter verkar vara slut väljer de att tyna bort i en sludgeig gröt av långsamt malande på instrumenten. Helt fantastiskt!
 

Dessa två band skiljer sig åt musikaliskt men passar ändå perfekt ihop för en splitt. IZAH brölar, skriker och hojtar mellan de tunga riffen medans Fire Walk With Us‏ förlitar sig helt på sina instrument. I båda fallen får de fram en tyngd i musiken som man inte stöter på ofta. Detta är kvalité.

Betyg: 4/5

Kolla in banden här: EPn IZAH Fire Walk With US
 
 
Summary in English:
If you want HEAVY music, you should check out IZAH and Fire Walk With Us‏ split EP, because it was a long time since I encountered such crushing heaviness in music.

IZAHs music reminds me of a mix between death, doom, chaos and post-metal. At times, the play fast riffs and go total mayhem in their instruments.  When they do this, they also mix screams with growl in the music. Other times, they go down in a low-key, postrock oriented soundscapes. The blend on the song Antagonized is interesting and sets the mood for Fire Walk With Us two instrumental heavy-as-fuck songs.
Their first track Ascent reminds me of an early, heavier Pelican when the dark atmosphere were more present.
On the final track of the EP, Bygones, Fire Walk With Us work their music in uphill. They start quiet in the beginning only to explode and slowly fade away in a sludgy, epic ending. This split is awesome!

Rating: 4/5

Check out the bands here: EP  IZAH  Fire Walk With US
 
 

The Carpets - I See What I Wanna See

Kategori: indie

 
The Carpets är ett Stockholmbaserat band som är aktuella med debutsingeln I See What I Wanna See. Som lyssnare möts man av en vägg av ljudintryck som tar en bort i psykadeliska landskap. Tänk er ett mer återhållsamt  The Mars Volta men istället för, som i Bixler-Zavala och Rodríguez-López fall,  symbolisera en kaosartad snedtripp på syra fungerar The Carpets mer som en lagom dos toppisar, som vi hittar i den svenska naturen.

Nåväl,
de två låtarna på denna singel är långa och jobbar med uppbyggnader. Resultatet blir att de får episka propotioner och sammanfattningsvis låter det riktigt bra och intressant.

Kolla in The Carpets här: Spotify