iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Underbara Totem Skin

Kategori: hardcore


Totem skin från Falun/Borlänge släppte för ett tag sen en självbetitlad EP. Det är mörk hardcore de bjuder på, oftast med ett tempo uppskruvat till max. De har dock riktigt intressanta inslag i sina låtar. I ena stunden kör de ursinnigt på i d-takt varvat med blastbeat, i andra studen slår de av instrumenten och det blir lågmält gitarrklinkande. Det är en oerhört smakfull blandning av kaos och återhållsamt lugn som b.la för tankarna till de gamla Screamobanden Saetia och Orchid.

Sen måste jag slå ett slag för de grymma texterna. De handlar mest om personliga ofärrätter, vemod och ångest. Det är alltid en balansgång när man rör dessa ämnen. Tar man i för mycket blir det töntigt och påklistrat. Anstränger man sig inte tillräckligt blir det opersonligt och krystat. Totem skin lyckas perfekt här, tack vare att texterna har en poetiskt klang. Det känns helt äkta när de skriker ut sin ångest och förtvivlan. Ett exempel är när de i låten Tomhet är allt kör på i 220 knyck samtidigt som det vrålas:
"Tomhet är allt jag har
 Tomhet var allt du lämnade kvar
 Tomhet var allt du någonsin var".
Bakom den hårda fasaden av distade gitarrer, blastbeat och skrik finns alltså en baktanke. Det är varken opersonligt eller påklistrat. Det är äkta och snyggt!

Sammanfattningsvis kan jag säga att deras EP är en riktig guldklimp. Den berör.
Lyssna på den här.

Tack till Mary Jane!

Kategori: Sludge


Det är något speciellt med instrumental musik. Eftersom det inte finns någon sång i musiken så får bandet jobba helt och hållet på att bygga upp en atmosfär i låten för att kunna förmedla de känslor de vill förmedla. Belzebong i allmänhet och deras fullängdare Sonic Scapes  Weedy Grooves i synnerhet vill förmedla känslan att vara väck och skev. Det lyckas de väldigt bra med.

Det är tung och trippig stoner-doom de lirar. Gitarrljudet är så fett att mitt huvud nästan får en härdsmälta. Riffen är att dö för och det är ett fruktansvärt trevligt groove i låtarna. Släng in lite samples från 50-talets anti-drog filmer och vi har en stoner-platta som heter duga. Tacka Mary Jane för det!
Kolla in Belzebong´s myspace här.

Kvalitet före kvantitet

Kategori: hardcore


A cursed hope från Lund släppte nyligen en demo bestående av en låt. Det kan tyckas vara lite magert men i det här fallet är det kvalitet före kvantitet som gäller! De här grabbarna sparar inte på krutet. Med deras mörka sludge/hardcore drar de fram likt en bulldozer och förstör allt i sin väg.

Låten som helhet har en riktigt skitig ljudbild. Det är smutsigt och opolerat, vilket i mitt tycke ger precis rätta känslan till den här sortens musik.
 
Uppbyggnaden i låtens förta halvminut talar direkt om att det här är inte är någon munter punkdänga vi kommer få höra. Det är ett svart hål av misär vi kommer dras ner i. Sen brötar de på i d-takt och blastbeat och vrålar bl.a ångestfyllt "Pulverized by just one glance. Empty sightings now. Seeking comfort in rain won't balance your growing need for others pain". Fucking underbart!

Vid dryga 1.15 minuter in i låten blir det en helvändning. Trummisen slutar med sitt blastbeat och börjar istället slakta cymbalerna. Det partiet är så satans tungt att jag tror min hjärna skall kollapsa p.g.a den obarmhärtiga tyngden.

Kort och gott, Somber minds är en väldigt bra låt. Den skakar om en psykiskt. Jag väntar ivirigt på att A cursed hope skall släppa mer materia snart. Kolla in deras bandcamp här.

Favorit i repris

Kategori: hardcore


Emotional Day 2011. Flera band trängs på den lilla scenen på Fängelset i Göteborg, bl.a Suis la lune och Pianos become the teeth. Wow! Ett band som kom att spela tidigt på kvällen var Atrophy of the heart.

Jag hade hört deras musik tidigare men jag visste inte hur de skulle leverera live.
Med facit i hand kan jag säga att även om detta var för dryga 1½ år sen, så är det en spelning jag tänker tillbaka på och tänker "Satan i gatan vad bra det var".
De blandar post-rock element, mycket reverb på gitarrerna med ett fruktansvärt plågat skrik. Detta är menat i positiv bemärkelse då sångarens röst är något utöver det vanliga. En sådan känsla och förtvivlan har jag nog aldrig hört i en röst innan. Håret reser sig på armarna!
Jag fick med deras öppningslåt på film, varsågoda.

På deras facebook sida är det en post från den 15/9 2011 där det kort och gott står "Död". Det är sorgligt att se.. Tre av medlemmarna har dock ett nytt band, Totem Skin. Klicka här för att lyssna. Det är mindre post-rock och mer mos. Tempot är uppskruvat och det är energiskt. Jag gillar det!

Snygga riff och growl varvat med skönsång

Kategori: Metal

 
Sugen på lite melodisk dödsmetall? I så fall ska ni kolla in Decreation.
Deras demo "The Pandemonium light" är förbannat bra och välgjord. Vi snackar snygga riff och growl varvat med skönsång, ja ni fattar grejen. En trevlig grej är att trummisen smattrar på anmärkningsvärt mycket på sina dubbla baskaggar. Det ger extra tyngd till låtarna. I en tid då alltför många nya metalband blickar mot metalcoren och det amerikanska soundet så känns Decreation som en jäkligt frisk fläkt.
 
Deras demo finns på spotify, lyssna här
Info om Decreation hittar du här.

Kaffe för själen

Kategori: rockMåndagar kan i mitt tycke vara lite sega. Men en rejäl dos trevlig Rock n’ roll piggar alltid upp! Zip Of Fire är som kaffe för själen. Provlyssna på dom här.

Mörker och misär på söndagskvällen

Kategori: Post-metal


Depressive nordic metal, så står det om Redwood Hill på deras Facebook-sida. Jag kan inte göra annat än att hålla med om den beskrivningen, för jäklar vad mörk musik det är! Däremot missade dom att skriva att musiken är helt överjävligt bra!  Femmannabandet från Köpenhamn kan sina grejer. Det är atmosfäriskt, det är tungt och nattsvart. Släpp taget och låt dig sugas in i Redwood hills mörka ljudlanskap.

I väntan på debutalbumet kan ni lyssna på deras demo här
Dagar av krig, Nätter av kärlek

Kategori: hardcore Idag har jag knarkat Eldstads fantastiska EP "Dagar av krig, Nätter av kärlek". Jag får inte nog av deras melodiösa hardcore. Det är stökigt, det är snyggt och det är jävligt bra. Använder ni inte spotify kan ni lyssna på låtarna här.

Browsing Collection Live

Kategori: rockFör tre veckor sedan var jag på en riktigt grym spelning på O´learys i Skövde.
De hårt rockande tjejerna i Browsing Collection bjuder på svettig partyrock.
Här är finalen på spelningen. Enjoy!