iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Tantara - Based On Evil

Kategori: Thrash

 
Norsk-Svenska thrash metalbandet Tantara släppte för ett tag sen sitt debutalbum Based On Evil. Med Flemming Rasmussen som producent, kanske mest känd för att ha jobbat med Metallica, gjorde att förväntnigarna på denna debut var skyhöga. Nu har i alla fall albumet funnits ute ett tag och det är en riktig guldklimp bland den nya vågen av thrash metal som har fått ett uppsving de senaste tiden.

Tantara öppnar albumet med att smälla på fullt artelleri. De smattrar på i full rulle med intensiva riff och man blir helt tagen på sängen. På andra låten drar de ner tempot något och hamrar på i något som skulle kunna beskrivas som en kavalkad av gitarrunkeri. Det ena galna solot avlöser det andra. Tantara har verkligen en progressiv ådra i sin musik för det blir aldrig repetetivt. Det många nyanserna i musiken gör att det aldrig blir tröttsamt att lyssna på. Det extremt uppskruvade tempot inbjuder även till att dra igång moshpits of doom och skulle i princip kunna riva vilken krogspelning som helst med rätt publik.

På andra halvan av albumet hörs nya versioner av deras äldra alster från deras EP Human Mutation. Just albumsavslutaren The Killing of Mother Earth passar det mer genomarbetade soundet klockrent då de börjar med ett akustiskt intro. Det är prententiöst och bombastiskt utan att för den delen bli löjligt.

Albumet i sin helhet är verkligen "based on evil". Det finns ingen ballad eller någon utstuderad radiohit. Ljudbilden på albumet är analogt och rått och man får en riktigt grym live-känsla, mycket på grund då albumet inte är inspelad med klick. Jag diggar  Based On Evil brutalt mycket, det är en stark debut och en riktig fullträff från Tantaras sida.

Kolla in Tantara här: myspace facebook
 
 
Summary in English:
The Norwegian band Tantara released their debutalbum Based On Evil a couple of months ago.

The music they play is thrash metal and they mix frenetic riffs and kickass solos in a extremely turned up tempo. They don´t follow a verse-chorus-verse-chorus pattern and therefore the experience is unpredictable and you won´t loose interest. You can really feel a nice progressive atmosphere in the songs.
 
The album as a whole is truely based on evil. It has a really raw sound and you won´t find a boring radiohit or a powerballad on this debut. Overall, it´s simply awesome!

Check out Tantara here: myspace facebook
 

Buried Below

Kategori: Sludge


För mig är musik som ruttnar i sitt egna elände lidelsefullt förföriskt att det näst intill liknar en obrytbar förbannelse jag bär på. När dunkel misär strömmar ut från mina högtalare slår alltid mitt hjärta några extra slag. Ja, det är ingen hemlighet att jag har en förkärlek till tunga och mörka ljudbilder. Varför är den musiken så tilltalande kanske ni frågar er?
Jo, mina vänner, musiken är så bra för att den känns på djupet, in i själen. Det karvar i en, tar upp ens tankeverksamhet och det är omöjligt att inte bli berörd och påverkas.

Det är därför Västeråsbandet Buried Belows musik sitter som en kniv i hjärtat. För det är tungt, stundtals slött och riktigt gött. Det är även extremt rått och så satans ångestladdat att man dör lite inombords när man lyssnar på dom. Att de på senaste låten Besvikelsen vrålar på svenska gör det extra coolt och otippat. Deras äldre alster är en hybrid mellan metal och hardcore, fortfarande förtvivlat rått och för att samla det under ett och samma tak kan man förenklat säga att de lirar sludge.

Kolla in Buried Below här: Bandcamp Facebook
 

Summary in English:
Buried Below from Västerås Sweden has released a new song called Besvikelsen. It is an extremely dark, raw, intense and totally overwhelming experience. It´s not a secret that I have a fondness for dark and heavy soundscapes but, Wow, this is just amazing!

Check them out here: Bandcamp Facebook
 

Square Route - Roll The Dice

Kategori: rock


Square Route från Malmö har mest öst runt på den Skånska rockscenen sedan starten sommaren 2011. I och med nya EPn Roll The Dice blickar de ut över resterande Sverige, redo att sprida sin musik med dunder och brak.

Musiken de bjuder på är modern mid-tempo rock, med drivande melodiösa gitarrer. Ibland blir det även riktigt mustigt, första låten Roll the Dice har riktigt tunga gitarrer och man ställer sig frågan om det inte är en nu-metal platta man har snurrat igång. Just här får Square Route mig att tänka på ett lite rakare och mer minimalistiskt Tool. De köttar inte bara på såhär utan de har även andra, mer finkänsliga inslag i låtarna. Power-ballad flörtande Break innehåller både akustiska gitarrer och piano. Det är fint att se att de breddar sina alster på det här sättet. Det är genomtänkt för de tappar aldrig den röda tråden som följer genom låtarna.

Det skall även tilläggas att rock av denna sort är inte fulländad om man inte slänger in feta gitarrsolon titt som tätt. Den biten har Square Route inte missat. Det klinkas flitigt på och jag vill uppmärksamma solot på låten My Secrets. Den sitter som ett smäck!

Sången håller mestadels hög kvalité. Det är riktigt sköna tongångar i låtarna. Det enda jag ställer ett frågetecken till är att sången ibland skär sig. Perfektionister kommer säkert störa sig vid dessa tillfällen, men det är inget jag direkt bryr mig om. När jag lyssnar på musik är det mest känslan jag går på, inte att varje ton och slag sitter precis rätt.
 
Med det sagt kan jag sammanfattningsvis säga att det här är ett grymt rocksläpp. Det kommer garanterat tillfredställa alla som törstar efter ny, fräsch rock.

Kolla in Square Route här: Facebook Spotify


Summary in English:
Square Route from Malmö, Sweden has released their new EP Roll The Dice.

They play modern mid-tempo rock with driven, melodic guitars. At times, they get pretty heavy. The opening track Roll The Dice reminds me of a minimalistic Tool. They also blend their music with other, more smoother elements. You can for example hear piano and acoustic guitars in the power-ballad inspired Break. The vocalist is doing a great job but he  miss the tones sometimes. It´s not a big deal but the perfectionists might not like it.

Overall, this EP is a good rock-release.

Check them out here: Facebook Spotify
 

Hc-spelning i Skövde

Kategori: hardcore

Careless, färskingar som imponerar!

Kategori: emoDet ligger något oemotståndligt i när hardcore-kids går ihop och spelar punk som tar klivett ut ur d-takts rötterna och skapar musik med mer tryck och eftertanke. Ta t.ex. purfärska Careless från Stockholm, verksamma sedan augusti i år har redan hävt ur sig en EP som heter duga!

I grunden är det just punk de spelar, det är rått och svettigt men Careless väljer att ta ett steg längre. Man skulle kunna säga att deras ljudbild hänger i samma musikaliska sfär som Touché Amoré. Melodiska slingor blandas in i kaotiskt trummspel och sången är smärtsamt ångestfylld. Ibland går de in i återhållsamma, lugna partier och just denna dynamik mellan högljutt och lågmält gör att man drar paralleller med 90-talets Emo. Slutresultatet blir hjärtskärande, omtumlande och hur bra som helst!
 
Careless är värda att hålla koll på. Att de, efter bara några månader som band levererat 4st fantastiska låtar visar att de är hungriga och målmedvetna. Med den ambitionen kan inget stoppa dom.

Lyssna på deras EP här: Bandcamp
 

Summary in English:
Careless from the capital of Sweden, Stockholm has released their debut EP. It is impressive that only after a few months as a band, they have produced 4 songs of such high quality. Their music is a punk/hardcore/emo hybrid and I draw parallels between Careless and Touché Amoré. Melodic guitars, distressing screams and chaotic drums are mixed with low-key parties in a lovely way.

Overall, Careless is great. They are hungry and ready to play their hearts out.

Listen to them here: Bandcamp
 

Gustav Blide - Ett år senare

Kategori: indieUtan artistnamn har Gustav Blide, sångare i det danska powermetal-bandet Seven Thorns, ett  akustiskt soloprojekt. Han är generös nog att dela med sig av sitt första album, Ett år senare på youtube. Andra albumet är påväg att släppas digitalt på spotify om några veckor.

Rent musikaliskt är det akustisk pianobaserad pop Gustav Blide framför. Det är avslappnat, avskalat och lågmält. Just att det är det gör att musiken får en mer "nära inpå" känsla och det känns som ett personligt möte man gör med Gustav Blide. Man är hör att Ted Gärdestad är en stor förebild och det är väldigt trevlig att höra att sån här musik lever vidare i undergroundscenen.

Kolla in Gustav Blide här: Facebook Myspace
 
 
Summary in English:
Gustav Blide, lead singer of the Danish power-metal band Seven Thorns, also have a soloproject.
He plays acoustic piano pop and he is generous enough to share his album Ett år senare on youtube.
At times, he sounds like the Swedish legend Ted Gärdestad and it is very nice to hear that this kind of music lives on in the underground-scene.

Check out Gustav Blide here: Facebook Myspace

Dingo - Inconsistent

Kategori: Metal

 
 
Dingo från Göteborg är här med sin debut EP Inconsistent som släpps nu på söndag, 25/11.

Musiken de levererar är traditionell metalcore i sann Parkway Drive anda. Alla klassiska ingredienser finns där, breakdowns, 2step partier och hockeykörer avlöser varandra i ett hiskeligt tempo. Detta är även metalcore av den grövre kalibern för poppiga refränger med skönsång lyser med sin frånvaro. Dingo framkallar mer ursinne än lusten att hoppa runt och dansa. Däremot är det inte sagt att det aldrig blir melodiösa, för de slänger modigt in partier med sköna toner i sin musik. De använder sig bland annat av piano och snygga gitarrslingor på ett ytterst smakfullt sätt!

Eftersom de använder sig av välklingande element är det imponerande att de aldrig tappar tyngden i låtarna. Kärnan är att det ska vara stenhårt och brutalt och sammanfattningsvis är det här en riktig guldklimp för metalcore-entusiasten! Hoods up!

Kolla in Dingo här: Facebook Youtube


Summary in English:
Dingo from Gothenburg, Sweden will release their debut EP Inconsistent now on sunday, 25/11.

They play traditional metalcore in a true Parkway Drive spirit. Breakdowns, 2step-passages are supreseded with hockey-choirs in a great way! They don´t use poppy choruses with clean vocals but they have other melodic elements in their songs. Piano and guitar-solos for example. It is impressive that they never lose the heaviness in the music despite the brave efforts of the melodic parts in the music.
 
Overall, this is a true treasure for the metalcore-enthusiast!

Check out Dingo here: Facebook Youtube

Never Trust A Pumpkin

Kategori: punkrock


Det är något speciellt när en trio börjar spela punkrock ihop. Det känns som den ultimata lösningen. Minimalistiskt, enkelt och optimalt. Det är allt som behövs för att man ska kunna spotta ur sig svettig rock. Denna konstellation förvaltar Never Trust A Pumpkin från Skövde klockrent. De är aktuella med singeln I´m Wearing White At Your Funeral på spotify. Det är ösig punkrock med attityd de bjuder på och det låter riktigt gött och härligt!

Kolla in dom här: Spotify Facebook
 

Summary in English:
Never Trust A Pumpkin from Skövde, Sweden is here with their new single I´m Wearing White At Your Funeral on spotify. If you like sweaty rock with punkrock vibes, you will enjoy this!

Check them out here: Spotify Facebook
 

Visio Mortis - Call Of The Swarm

Kategori: Metal

 
Dags att hålla i hatten för Visio Mortis från Lidköping är här med debut EPn Call Of The Swarm. Releasedatumet är satt 1:a december.

Musiken de spelar är melodisk dödsmetall med en och annan skön tvist. Till att börja med är väldigt snabbt och stökigt. På de två första låtarna Odium och Born In Deceit, manglar de obarmhärtigt på som om det inte fanns någon morgondag. Även om de använder sig av snygga riff och slingor så är ljudbilden härligt skitig och rå. Mycket av det har att göra med Sebastian Gustavssons grovhuggna stämma. Den är i det mörkaste laget och jag tycker det ger musiken en grymt tung atmosfär.

På tredje låten Call Of The Swarm drar de ner tempot och förvandlar sin musik till en riktig rockrökare. Det melodiska finns fortfarande där och det känns om en naturlig transformation. Fjärde låten King Of Torment tar vid och här tänder Visio Mortis till på alla cylindrar och ger allt dom har! Blastbeats och mos på baskaggen står som spön i backen och gitarrunkeriet går i hundra knyck. Riktigt härligt! Till sist knyter de ihop säcken med pianobaserade outrot Where All Becomes Dust och för en annan ger hela EPn ett begär av att höra mer.

Som sagt, 1:a december släpps Call Of The Swarm och Visio Mortis ställer till med ett fett releaseparty på Italiabaren i Lidköping då. Det kan man ju bara inte missa! Vi ses där.

Kolla in Visio Mortis här: Facebook


Summary in English:
Visio Mortis from Lidköping, Sweden is here with their debut EP Call Of The Swarm who will be released 1 december.
 
The music they play is melodic death-metal. Besides melodic riffs, they have a raw sound, thanks to Sebastian Gustavssons dark growl on the vocals. They also use blastbeats alot and overall this is a nice and brutal melo-death feast!

Check them out here: Facebook
 

Jura

Kategori: Metalgaze

 
Jura är ett relativt nystartad band (senhösten 2011) som har sitt fäste i Sveriges huvudstad när det gäller hårdrock, nämligen Göteborg. På deras hemsida har de lagt upp ett par underbart fina alster och för ett band som fortfarande är i uppbyggnadsfasen håller låtarna  oförskämt hög kvalité!

Musiken Jura förmedlar är post-metal. Som vanligt när man snackar sån här musik är det inte en förutsägbar vers-refräng-vers-refräng-mall på låtarna utan det är långa episka skapelser. För att gå lite djupare in i ljudbilden kan man säga att de är en fusion av post-rock och sludge som de spelar. Från post-rocken har de tagit långa uppbyggnader och reverb på gitarrerna som är så karakteristisk för genren. Från sludgen tar de långsamma, tunga riff och skrovlig sång.  Ihopslagningen blir totalt överväldigande, precis så som sån här musik ska
vara.

Något som tyvärr hemsöker den charmiga post-metal genren är att band som vill lira i samma liga oftast blir tråkiga kopior av allsmäktiga Neurosis, harmonigudarna ISIS eller Sveriges stolthet Cult Of Luna. Det är omöjligt för band att inte påverkas av dessa giganters arv men jag kan lugnt säga att det i Juras fall inte handlar om någon slentrian kopiering utan det känns mer att de har fått in sitt egna sound.

Jag har hittills bara berskrivit ljudbilden i stora drag, jag har snackat om post-rock och sludge och ni kanske tänker att det inte låter så unikt. Klyschorna finns fortfarande där: det är cleant samtidigt som det är skitigt, ljust men fortfarande mörkt, visst känns det igen? Skulle Jura stannat där skulle man kunna snacka om en trött upprepning av sånt man redan hört MEN, ett ganska stort men, är att om man inte bara skrapar på ytan på musiken, så finner man ambienta inslag i spåren. Det för tankarna till tidig Shoegaze. Hela upplevelsen är "drömsk", toner är insvepta i diverse effekter på gitarrerna samtidigt som de omfamnas av en kolossal tyngd. Rosetta från USA har samma stuk i sin metal, bara det att de jobbar lite mer med samplingar så det är inte riktigt samma musik heller..

När jag tänker efter kanske Metalgaze är en bättre benämning på vad Jura skapar? Eller vafan, skit i mitt raljerande om genre hit och genre dit. Kalla det vad du vill, det viktigaste är ju ändå musiken. Med handen på hjärtat kan jag säga att Jura är hur bra som helst! Helt makalöst bra faktiskt. Extra fint blir det när man kan ladda ner deras musik GRATIS på deras hemsida.

Nu till våren kommer de börja spela in en EP. Jag kommer följa Juras fortsatta arbete med stort intresse!

Spana in och lyssna på Jura här.


Summary in English:
Jura is a new band, hailing from Swedens heavy-metal capitol, Gothenburg. They play a form of post-metal and to be more specific the music is a delightful fusion of post-rock and sludge.

Reverb on the guitars is mixed with heavy riffs. The songs is also slowed down and have a progressive lode in their songs beacuse they dont follow the traditional verse-ref-verse-ref pattern. If you dive into the music even further you will also find an ambient touch in their songs. I feel that Jura has found their own sound and this is  not just another copycat of godly Neurosis, ISIS or Cult Of Luna.

Overall, Jura is a promising and awesome band!

Check them out here.
 

Curse This Ocean

Kategori: hardcore

 
 
Med bandmedlemmar från både Cagliari i Italien och Frankfurt i Tyskland kan man tycka att det borde vara lurigt för Curse This Ocean att bli samspelta som band. Att de skulle ha detta problem är däremot inget man märker av överhuvudtaget. Den 15:de december släpper de nu sitt debutalbum LIGHTBRINGER via Strikedown Records. Extra anmärkningsvärt är att Magnus Lindberg från Cult Of Luna har haft ett finger med i spelet via sin mastering av albumet.  
 
Curse This Oceans musik är en kolsvart och blytung hardcore-hybrid. Stundom brötar de på likt en tornado som skoningslöst slänger omkull lyssnaren. Ibland bjuder de på återhållsamt lugn i sann post-metal anda. Hur som helst sparas det inte på krutet. Redan från start börjar det d-taktas och manglas på i ett hiskeligt tempo. Stygga riff och dissonans blandas med snygga slingor som verkligen engagerar lyssnaren och man tappar aldrig fokus i det virrvarv man befinner sig i. Ibland för de tankarna till Converges strukturerade oreda.

När femte låten tar vid drar de ner tempot några snäpp och man hinner hämta andan en smula. Genom att göra spåret till en instrumental passage kan jag bara säga att de gör denna dynamiska växling med stil! Sjätte låten börjar och nu har de istället transformerat sin musik till en episk doom-dänga som är lika mörk som höstkvällarna är innan den första snön har lagt sig. Detta är dock inte något bestående för de två kommande låtarna är en urladdning i rent vansinne! Låten Among The Wolves är t.ex en av det mest intensiva upplevelser jag hört på länge. Okompromissad användning av blastbeats mosar sönder kropp och själ på en...

När man väl ligger där, söndermanglad till sin stora förtjusning slänger de in ännu en doom-inspirerad låt. Låten går i trioler och som alltid när man använder sig av detta blir det extra sväng och gung i musiken. Väl inne på tionde och sista låten på albumet, The Eight Day,  kan man nästan tro att Curse This Ocean har proppat i sig en burk med valium för det är en riktigt slö låt de knyter ihop säcken med. Detta är absolut ingenting dåligt för spåret är massivt och det känns gött välbehövligt med ett sådant avslut.

Jag tycker att LIGHTBRINGER är helt jävla fantastisk! Det är en intensiv, rå och brutal upplevelse som kommer tillfredställa alla som kräver lite mer komplex och dynamisk hardcore. Alla tummar upp för Curse This Ocean!

Kolla in dom här: Myspace Facebook,
 
 

Summary in English:
With members in both Italy and Germany, Curse This Ocean is here with their first full length album called  LIGHTBRINGER. It will be released on December 15th, 2012, by Strikedown Records.
 
LIGHTBRINGER is an extremely dark, raw and intense hardcore-hybrid. Harsh riffs, dissonance and appealing tones blends with d-beat and blastbeats. At times, they are like an unstoppable tornado, leaving nothing behind. But this is not the whole side of Curse This Ocean. Sometimes they go into low-key, yet heavy passages in a  true post-metal spirit. These dynamics between chaos and heaviness gives the album epic proportions and are very interesting to listen to.

Overall, LIGHTBRINGER is a brutal feast for the ears. I like it alot!

Check out Curse This Ocean here: Myspace Facebook
 

The Drake Equation

Kategori: MetalThe Drake Equation från Västerås är aktuella med sin första musikvideo.
 
Ser man till musiken bjuder dom på metal som gränsar till post-hardcore. De använder  poppiga, jazziga och elektroniska inslag i sina låtar och de gör det riktigt bra. Sångmässigt påminner dom om Underoath, det är growl, skönsång och lite hockeykörer här och där. Det låter väldigt stiligt och gött och är du inbiten i den här sortens musik kommer The Drake Equation inte göra dig besviken!

Kolla in dom här.
 

Summary in English:
The Drake Equation from Västerås, Sweden has just released their first music video. If you are into metal with pop, jazz and electro influences, you will enjoy the shit out of this band!

Check them out here.
 

M:40 - Diagnos

Kategori: crust

 
För ett tag sedan spelade crust/hardcore-bandet M:40 i Lidköping och jag tänkte dra dit och kolla på dom och skriva ner min upplevelse i bloggen. Dessvärre fick jag en smärre förkylning då och låg hemma i feberfrossa. Min konsertkväll sket sig. Jag har alltid gillat M:40 och jag känner att det skulle vara kul att nämna dom i bloggen, så några ord om deras senaste släpp Diagnos från 2012 är inte mer än rätt!

För varje släpp M:40 har gjort har de utvecklats till det bättre. Diagnos är inget undantag. Det är är mörkare, kyligare och mer ångestladdat än tidigare. De fullkomligt spyr ut sin avsky, frustration och hat mot löneslaveriet och konsumtionssamhället. Det blir som en ventil, de säger sånt som många tänker på men som ingen orkar göra någonting åt.

M:40 har alltid varit bra på intressanta taktbyten och det fortsätter dom med. Albumsöppnaren är t.ex helt klockren! Det börjar lugnt och cleant och ens spontana tanke är om de tänker öppna med en lågmäld gigant i stil med låten Väggarna omkring dig från Historiens Svarta Vingslag (2007). Well, de luras bara för just när man satt sig tillrätta exploderar de och börjar d-takta i absurdum. Oförutsägbart och förbannat snyggt! Det känns som M:40 vill ge lyssnaren en liten örfil innan de fullkomligt spöar skiten ur en. Albumet är genomarbetat och riktigt bra!

Kolla in M:40 här.
 
 
Summary in English:
M:40 is a four piece Crust/hardcore band frpm Lidköpin, Sweden. For a couple of months ago, M:40 relased their third album Diagnos.
 
On every new release, M:40 takes a few step further and Diagnos is not an exception. It´s darker and more harsh than before. The characteristic mixture of d-beat and heavy mangle is still there, and to sum up, Diagnos is quite elaborate and worth listening to.

Check them out here.
 

Ny musik från en svunnen tid

Kategori: punkrockLaTrash är en trio från Stockholm som spelar punkrock. På deras soundcloud bjussar de på 3st låtar, 2st är studioversioner och en är inspelad live. Jag gillar när band lägger lägger upp hela bilden av sig själv på det viset. Det är äkta, ärligt och generöst.

Det jag gillar med LaTrash är att de har sneglat på 90-talets skatepunkscen när de har skapat sin musik. Dock handlar det inte om någon kopiering från bandets sida utan det handlar just om inspiration. Trots att musiken är ny blir jag paradoxalt nog lätt nostalgisk när jag lyssnar på deras låtar. Lekfullheten och de positiva vibbarna som definierade hela skatepunk-eran återfinns i LaTrashs låtar.

Folk som inte har sin bakgrund i 90-talets skatepunk kanske upplever musiken annorlunda men när allt kommer omkring är LaTrash ett band för alla punkrock-älskare, oavsett vilken bakgrund man än har.

Lyssna på dom här.
 

Summary in English:
LaTrash is a trio from Stockholm, Sweden. They play punkrock and are strongly influenced by the 90´s skatepunk-scen. For all the people who have their roots in skatepunk, LaTrash is a real gold-nugget. For all the others, LaTrash gives punkrock with positive vibes. It´s great!

Listen to them here.
 

Prinsen av Bhutan

Kategori: indie

 
Det är så festligt med indie! Bandnamnen brukar vara anordnade så att det lika gärna skulle kunna vara en låttitel eller albumsnamn. Så är det även med Kalmar-baserade Prinsen av Bhutan. Namnet är taget från landet Bhutan där dom inte mäter landets framgång i BNP utan i BNH, bruttonationallycka. Man mäter alltså landets framgång i hur lyckliga folk är. Det tycker Prinsen av Bhutan är fint och så även jag. Det visar att det finns ett djup i deras skapande och de som gillar att nörda in sig på band har mycket att hämta här!

Ser vi enbart till musiken framför Prinsen av Bhutan härlig indiepunk. Deras EP Bruttonationallycka har en rå och analog ljudbild men är samtidigt melodisk och poppig. Det osar äkthet för de har skitit i metronon och vart sparsamma med omtagningar. Jag gillar skarpt att genuiniteten nästan kokar över. Att de håller det äkta ska de ha cred för!
 
Bra musik skall kännas och helst göra lite ont också. Det lyckas Prinsen av Bhutan utmärkt med för låtarna river en i hjärtat. De bringar fram eftertanke eftersom texterna är vemodiga och filosofiska. Det blir nästan lite tragikomik i det hela eftersom själva musiken känns såpass högstämd och energisk.

För att knyta ihop säcken kan jag säga att Bruttonationallycka är snuskigt bra.
Lyssna på dom här.
 

Summary in English:
Prinsen av Bhutan is a four piece band, hailing from Kalmar, Sweden. They play indiepunk with a raw and geniune sound. On their EP Bruttonationallycka they are playing their hearts out with melancholy and philosophical lyrics in swedish.

Listen to it here, it´s great!
 

En bild säger mer än tusen ord

Kategori: Post-metal

 
EPIC!
Fortsätt peppen här.
 

RABBITFaRM

Kategori: punkrock

 
Det må vara punk-romantik och lite smått klyschigt men som så många andra band uppstod RABBITFaRM på fyllan i goda vänners lag. Den glada kvartetten från Upplandsväsby lirar popig punkrock så det bara smäller om det. Trallvänliga melodier blandas med relativt seriösa texter.
 
Två låtar bjuds det på deras myspace sida. Den första låten Stand In Line är en trevlig, somrig och rask punkrock-dänga som har potential att bjuda upp till en fet circle-pit om den spelas live. I andra låten Wont Be Back Again drar de ner tempot något  i melankolisk poppunk anda. Här för RABBITFaRM något otippat tankarna till Alakline Trios senare alster i och med vemodiga texter i mid-tempo ekipering . Jag diggar´t!
 
För tillfället repar RABBITFaRM och de spelar även titt som tätt ute. På deras facebook kan man läsa att fullängdaren är planerad till andra kvartalet 2013. Det låter riktigt lovande.

Kolla in dom här.
 
 
Summary in English:
If you enjoy melodic punkrock with a twist of pop, you should check out RABBITFaRM from Upplandsväsby, Sweden. On their myspace you can listen two of their songs, Stand In Line and Wont Be Back Again. Both of the songs are really good! An album is planned to be out in the scound quarter of 2013.

Check them out here.
 

Rock för den tänkande människan

Kategori: Metal

 
Jag har följt Incurvatus från Ulricehamn i några år nu. Första gången jag stötte på dom var dom ett band som inte riktigt hade hittat sin stil ännu. De blandade hejvilt mellan thrash, metalcore och blues-inspirerad metal. Bortom den ambivalenta fasaden kunde man ändå urskilja att Incurvatus var en outslagen blomma, som bara väntade på att slå ut i full blom. I och med nya EP släppet The Furnace Of Dreams visar dom att år av ihärdigt slit har burit frukt. De har nämligen vuxit in i ett moget sound.

The Furnace Of Dreams är en progressiv mid-tempo rock/metal koloss, som sveper fram över lyssnaren. Den har episka propitioner, 4 låtar betas av på hela 33minuter! Det hinns med mycket under den halvtimmen. I ena stunden drar de igång en riktig rockrökare och mosar på för att i andra stunden bjuda in lyssnaren till en lång instrumental blues-aktig del av låten. Här smäller de oftast in solon titt som tätt och vissa gånger tappar man hakan för att man blir så hänförd av gitarrunkeriet som pågår.  Det är en otroligt balanserad dynamik i låtarna. Övergångarna från de olika partierna är riktigt välgjorda, de känns naturliga och aldrig någonsin krystat.

Det jag måste slå ett extra slag för är att de har jazziga inslag i musiken. Det manifesterar sig i de mer lugna och återhålsamma partierna i låtarna. Här briljerar verkligen Incurvatus. De för tankarna till de äldre hårdrocksbanden som i huvudsak tog inspiration från bluesen istället för rocken.

Sammanfattningsvis kan jag säga att The Furnace Of Dreams är riktigt bra! Den har lite tuggmotstånd, det krävs en engagerad lyssnare. Dock älskar jag musik som inte stryker lyssnaren medhårs. Man kan säga att Incurvatus är rock för den tänkande människan.

Är du sugen på ett eget exemplar av deras EP kan du kontakta bandet här.
 

Summary in English:
Incurvatus from Ulricehamn, Sweden has released an EP, The Furnace Of Dreams. They play a form of progressive mid-tempo rock/metal with a touch of blues and jazz. They have a good dynamic in their songs there they switch between straight ahead rock with moody blues parts. I like it alot!

Check them out here.