iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Underbara Totem Skin

Kategori: hardcore


Totem skin från Falun/Borlänge släppte för ett tag sen en självbetitlad EP. Det är mörk hardcore de bjuder på, oftast med ett tempo uppskruvat till max. De har dock riktigt intressanta inslag i sina låtar. I ena stunden kör de ursinnigt på i d-takt varvat med blastbeat, i andra studen slår de av instrumenten och det blir lågmält gitarrklinkande. Det är en oerhört smakfull blandning av kaos och återhållsamt lugn som b.la för tankarna till de gamla Screamobanden Saetia och Orchid.

Sen måste jag slå ett slag för de grymma texterna. De handlar mest om personliga ofärrätter, vemod och ångest. Det är alltid en balansgång när man rör dessa ämnen. Tar man i för mycket blir det töntigt och påklistrat. Anstränger man sig inte tillräckligt blir det opersonligt och krystat. Totem skin lyckas perfekt här, tack vare att texterna har en poetiskt klang. Det känns helt äkta när de skriker ut sin ångest och förtvivlan. Ett exempel är när de i låten Tomhet är allt kör på i 220 knyck samtidigt som det vrålas:
"Tomhet är allt jag har
 Tomhet var allt du lämnade kvar
 Tomhet var allt du någonsin var".
Bakom den hårda fasaden av distade gitarrer, blastbeat och skrik finns alltså en baktanke. Det är varken opersonligt eller påklistrat. Det är äkta och snyggt!

Sammanfattningsvis kan jag säga att deras EP är en riktig guldklimp. Den berör.
Lyssna på den här.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: