iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Me And Gerda Are Both Dead Like You

Kategori: hardcore

 
 Det franska bandet Dead Like Me och italienska Gerda har släppt en riktigt schysst 12'' split. Båda banden lirar sin egna form av komplex hardcore som verkligen trimmar tankeverksamheten.

Först ut på spliten är Gerda med endast en låt, xxxx. Det är 9 minuter med en ganska mörk och ambient-orienterad hardcore. Det börjar smygande fast med en imponerande snabb bas-slinga. Helheten är dock förhållandevis lugn och man märker att detta bara är en uppbyggnad för något mer komplicerat och röjigt som komma skall. Mycket riktigt blir det skrikigare, mer cymbaler och hårdare gitarrer ju längre låten fortgår för att redan efter en tredjedel nås ett slags mini-crescendo. Sedan slås låten av men någonting händer, det börjar bli lite knepigare komp på trummorna. Fortfarande märker man att en ny uppbyggnad är i verket och på slutet av låten är det ett virrvarr av toner inbäddat i oordnad materia.

Sedan är det Dead Like Me´s tur. De har mer tyngd i sin ljudbild, mest för att gitarrerna är mer markerade och tydliga. Istället för att som Gerda börja lugnt och sansat så smäller Dead Like Me på direkt. De manglar kaosartat på i rent ursinne redan från start. Inte heller slår de av och softar i lugna partier. Enda avbrottet från sin till synes oordning, är när de går in i mer "raka" partier. Ofta är det en snabb visit de gör här, men passagerna blir ihågkomna tack vare att de kör härlig dissonans på gitarrerna under besöket. Denna växling mellan udda och raka takter gör att de får till en riktigt skön dynamik. Sen att de mosar på gör att det känns hurtigt och energigivande. De är lika ostoppbara som en hop av skrämda, skenande hästar.
 
En fråga jag ställer mig, är om Dead Like Me satte sig ner och räknade matte innan de började skriva ner låtarna på denna split. Det må vara kaosartat men det är således en inbyggd struktur i det hela. Det för tankarna till Dillinger Escape Plan och Converge. De är riktigt sadistiska mot sig själva eftersom de sätter sin hardcore på en sådan komplicerad nivå.
 
Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra split. Insatsen från båda banden är otroligt bra. Den håller väldigt hög kvalité och du kan lyssna på den gratis här.


Summary in broken English:
The band Dead like me from France and Gerda from Italy has released a 12 "split. Both bands offer complex hardcore but each one with their own twist.

Gerda plays a dark and ambient-oriented style, while Dead like me plays chaotic, yet well-planned mind-fuck-hardcore. I fell for Dead like me, thanks to the resembling sound
of Dillinger escape plan and Converge. They refuse uncompromisingly to lose pace and they use a lot of dissonance in their songs, which I like.

Overall, this is a great split and you can listen to it here.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: