iloveundergroundbands.blogg.se

Unpolished Rarities, D.I.Y and Heaviness

Jura

Kategori: Metalgaze

 
Jura är ett relativt nystartad band (senhösten 2011) som har sitt fäste i Sveriges huvudstad när det gäller hårdrock, nämligen Göteborg. På deras hemsida har de lagt upp ett par underbart fina alster och för ett band som fortfarande är i uppbyggnadsfasen håller låtarna  oförskämt hög kvalité!

Musiken Jura förmedlar är post-metal. Som vanligt när man snackar sån här musik är det inte en förutsägbar vers-refräng-vers-refräng-mall på låtarna utan det är långa episka skapelser. För att gå lite djupare in i ljudbilden kan man säga att de är en fusion av post-rock och sludge som de spelar. Från post-rocken har de tagit långa uppbyggnader och reverb på gitarrerna som är så karakteristisk för genren. Från sludgen tar de långsamma, tunga riff och skrovlig sång.  Ihopslagningen blir totalt överväldigande, precis så som sån här musik ska
vara.

Något som tyvärr hemsöker den charmiga post-metal genren är att band som vill lira i samma liga oftast blir tråkiga kopior av allsmäktiga Neurosis, harmonigudarna ISIS eller Sveriges stolthet Cult Of Luna. Det är omöjligt för band att inte påverkas av dessa giganters arv men jag kan lugnt säga att det i Juras fall inte handlar om någon slentrian kopiering utan det känns mer att de har fått in sitt egna sound.

Jag har hittills bara berskrivit ljudbilden i stora drag, jag har snackat om post-rock och sludge och ni kanske tänker att det inte låter så unikt. Klyschorna finns fortfarande där: det är cleant samtidigt som det är skitigt, ljust men fortfarande mörkt, visst känns det igen? Skulle Jura stannat där skulle man kunna snacka om en trött upprepning av sånt man redan hört MEN, ett ganska stort men, är att om man inte bara skrapar på ytan på musiken, så finner man ambienta inslag i spåren. Det för tankarna till tidig Shoegaze. Hela upplevelsen är "drömsk", toner är insvepta i diverse effekter på gitarrerna samtidigt som de omfamnas av en kolossal tyngd. Rosetta från USA har samma stuk i sin metal, bara det att de jobbar lite mer med samplingar så det är inte riktigt samma musik heller..

När jag tänker efter kanske Metalgaze är en bättre benämning på vad Jura skapar? Eller vafan, skit i mitt raljerande om genre hit och genre dit. Kalla det vad du vill, det viktigaste är ju ändå musiken. Med handen på hjärtat kan jag säga att Jura är hur bra som helst! Helt makalöst bra faktiskt. Extra fint blir det när man kan ladda ner deras musik GRATIS på deras hemsida.

Nu till våren kommer de börja spela in en EP. Jag kommer följa Juras fortsatta arbete med stort intresse!

Spana in och lyssna på Jura här.


Summary in English:
Jura is a new band, hailing from Swedens heavy-metal capitol, Gothenburg. They play a form of post-metal and to be more specific the music is a delightful fusion of post-rock and sludge.

Reverb on the guitars is mixed with heavy riffs. The songs is also slowed down and have a progressive lode in their songs beacuse they dont follow the traditional verse-ref-verse-ref pattern. If you dive into the music even further you will also find an ambient touch in their songs. I feel that Jura has found their own sound and this is  not just another copycat of godly Neurosis, ISIS or Cult Of Luna.

Overall, Jura is a promising and awesome band!

Check them out here.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: